Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Izrael tovább harcol, lezárták Ciszjordániát

2006.07.31. 21:41
Az izraeli hadsereg Ciszjordánia teljes lezárását jelentette be hétfőn este terrorista-riadó miatt. Ugyanakkor Olmert miniszterelnök bejelentette: Izrael addig harcol, amíg nem múlik el a rakétatámadások veszélye. Közben Libanonba érkezett az iráni miniszterelnök. A romok alatt Libanonban félszáz holttestet találtak hétfőn.

A hadsereg szóvivő szerint "komoly riasztást kaptak izraeliterület ellen készülő terrorista támadásról". Ciszjordániát már július 20. és 26. között is körülzárták korábbi riasztások miatt.

A dél-libanoni Kanában történt mészárlás után több palesztin fegyveres csoport Izrael elleni támadással fenyegetőzött. Az Iszlám Dzsihád katonai szárnya öngyilkos merényleteket helyezett kilátásba Izraelben a "következő napokra", míg a palesztin kormányt alkotó Hamász közölte: "minden eszköz megengedett a palesztin és libanoni ellenállás számára."

Elmaradtak a nagyobb Hezbollah-rakétatámadások

Ugyanakkor elmaradtak hétfőn a Hezbollah tömeges rakétacsapásai Észak-Izraelre, és az izraeli légierő aktivitása is jelentősen csökkent Dél-Libanonban. A Hezbollah libanoni síita szervezet emberei két aknagránátot lőttek ki Kirjat Smona határváros térségére, lakatlan területre, és nem sebesült meg senki - közölte a rendőrség.

A Hezbollah július 12-e, az ellenségeskedés kezdete óta mintegy 1600 rakétát zúdított Észak-Izraelre. Jeruzsálemi közlés szerint az izraeli erők megsemmisítették a Hezbollah nehéz rakétáinak kétharmad részét. Az iráni gyártmányú Zelzal rakéták 200 kilométerre is elrepülnek, és képesek biológiai vagy vegyi fegyvert célba juttatni.

Tudjuk, hogy mennyi semmisült meg belőlük, és tudjuk, hogy mennyit lőttek ki. De a (megmaradt) egyharmad részük is sok, és nagy károkat okozhatnak vele - mondta egy kormányforrás.

Mikor áll le a Hezbollah?

A Hezbollah egyik parlamenti képviselője, Haszan Fadlallah hétfőn azt mondta, hogy akkor állnak le Izrael lövetésével, ha az ellenfél is leáll, és kivonja katonáit Libanonból. A légitámadások (időben) korlátozott felfüggesztése nem elég a konfliktus lezárásához.

Az izraeli harci repülőgépek hétfőn két esetben dobtak le bombát a Hezbollahhal harcoló katonáik támogatására, és libanoni állítás szerint a szíriai-libanoni fő határátkelőhelyen rakétával szétlőttek egy teherautót.

Hétfő délután a Hezbollah bejelentette, hogy emberei rakétával eltaláltak egy izraeli hadihajót Szúr kikötővárosnál. Egy izraeli katonai szóvivő azonnal cáfolta a hírt. Az iszlám ellenállás áldott rakétáival megtámadott és pontosan eltalált egy izraeli hadihajót, amelyen 53 fős legénység volt Szúr partjainál.

Negyvenkilenc holttest a libanoni romok alatt

A mentők az izraeli légitámadások 48 órás felfüggesztése idején nekiláttak a halottak kiemeléséhez Dél-Libanonban, és 49 holttestet szabadítottak ki hétfőn a romok között.

Egészségügyi források közlése szerint ezeket a holttesteket tíz Szúr környéki kis településen találták meg összeomlott házak alatt, az izraeli légierő által eltalált gépkocsik roncsai között.


Vöröskersztesek halottat szálltanak Libanonban

A mentők feltételezése szerint további holttestek vannak még a romok alatt a határhoz közeli településeken, amelyeket izraeli gépek az elmúlt három hétben bombáztak. Az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti összecsapásoknak 554 halálos áldozata van Libanonban - 480 polgári személy, 30 katona és rendőr, 34 Hezbollah-fegyveres, 6 Amal-tag és 4 ENSZ-megfigyelő -, izraeli részről pedig 51 halottja a konfliktus kezdete, július 12. óta.

Még hatvan holttest a romok alatt?

A libanoni források becslése szerint a romok alatt van még mintegy 60 holttest. A libanoni hatóságok becsült adatai legkevesebb 750 halálos áldozatról szólnak. Ugyanebben az időszakban legkevesebb 868 libanoni polgári személy, 84 katona és rendőr, valamint 8 ENSZ-megfigyelő sebesült meg, Izraelben pedig a hadsereg szerint 33 katona és 418 polgári személy.

Az izraeli offenzíva miatt Libanonban több mint 800 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, és több mint 90 ezer külföldi állampolgárt menekítettek ki az országból. Izraelben mintegy 330 ezer ember menekült el otthonából.

Olmert addig harcol, amíg nem múlik el a rakétatámadások veszélye

A libanoni háború csak akkor ér véget, ha megszűnik a rakétatámadások fenyegetése, és kiszabadul a foglyul ejtett két izraeli katona - jelentette ki hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfő. Nem engedhetjük meg, hogy egy terrorszervezet egyre erősebb legyen a határainkon, egyre több rakétájuk legyen. Ha nem tartjuk távol őket, példátlan károkat okozhatnak - mondta a miniszterelnök az észak-izraeli polgármesterekkel találkozva.

"A harc folytatódik. Nincs, és a következő napokban nem is lesz tűzszünet. A háborút akkor fejezzük be, ha a veszély elmúlt... ha az elfogott katonáink hazatérnek" - jelentette ki.


Olmert bejelentését tapssal jutalmazták

Olmert bocsánatot kért a libanoni néptől a gyerekek és nők haláláért Kanában. "Nem voltak az ellenségeink, nem őket kerestük" - mondta, hozzátéve, hogy viszont Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah síita szervezet vezetője, aki Irán és Szíria politikáját hajtja végre, igenis Izrael ellensége.

A Hezbollah súlyos csapást szenvedett el. Üldözni fogjuk mindig és mindenhol. Nem engedjük meg, hogy visszanyerje erejét. Nem fogunk megállani, amíg el nem távolítjuk őket a határtól - mondta, hozzátéve, hogy "ez egy egyedülálló alkalom arra, hogy megváltoztassák a szabályokat Libanonban". Olmert elutasította az országát ért nemzetközi bírálatokat, mondván, hogy egyetlen másik állam sem tűrt volna el egy ilyen támadást.

Iráni külügyminiszter Libanonban

Libanonba érkezett hétfő este Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter, aki a Damaszkuszból Bejrútba vezető, az izraeli bombázások miatt gyakorlatilag lezárt főutat használta. Egy hivatalos libanoni közlemény szerint Mottakit a látogatása során fogadja mind a három legmagasabb állami vezető: az államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke. Az iráni külügyminiszter a látogatás céljáról még Damaszkuszban azt mondta, hogy "a részvétét akarja kifejezni a cionista állam által Kanában elkövetett gyűlöletes bűncselekmény miatt."


Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter libanoni tárgyalópartnerével Fawzi Sallukkal

Az Egyesült Államok és Izrael azzal vádolja Iránt, hogy támogatja és fegyverekkel látja el a Hezbollah libanoni síita szervezetet az Izrael elleni háborújában.

Vizsgálat Kana miatt?

Független vizsgálatot követelt a dél-libanoni Kana kisváros elleni izraeli légitámadás ügyében hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Louise Arbour Genfben kiadott közleményében határozottan elítélte a legkevesebb 54 civil áldozatot - köztük 37 gyermek halálát - követelő támadást, és kijelentette, hogy a vasárnapi incidens kivizsgálásában "nemzetközi szakértelemre" és "pártatlan jogi elemzésre" van szükség.

Arbour felszólította a konfliktusban részt vevő összes felet, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit, és tegyen meg minden lehetséges óvintézkedést a polgári személyek és javak hatékony védelmére.

A kanadai legfelsőbb bíróság volt bírája, a hágai Nemzetközi Törvényszék volt ügyésze emlékeztette a háborús feleket többek között arra a kötelezettségükre, hogy lakott területen vagy annak közelében nem helyezhetnek el potenciális katonai célpontnak minősülő tárgyakat, valamint hogy támadás előtt oly módon kell figyelmeztetniük a célpontnak kiszemelt terület lakosságát, hogy annak lehetősége legyen elmenekülni arról a helyről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!