Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Három Hezbollah-gerillát megöltek az izraeliek

2006.08.21. 19:21
A tűzszünet ellenére ismét több alkalommal is behatoltak az izraeli légierő gépei a libanoni légtérbe hétfőn. Közben izraeli katonák megölték a Hezbollah libanoni síita szervezet három fegyveresét egy hétfői összecsapásban Dél-Libanonban.
Kora délután a libanoni főváros, Bejrút déli elővárosai fölött alacsony magasságban repültek el izraeli harci gépek - jelentette az ANI libanoni hírügynökség. A hadsereg közleménye szerint reggel a libanoni-izraeli határ térségében, valamint Bejrúttól északkeletre és az ország déli részén hajtottak végre berepüléseket izraeli gépek.

Naponta berepülnek Libanon fölé

Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök elítélte a légtérsértéseket a finn EU-elnökségnek és Javier Solana európai uniós kül- és biztonságpolitikai főmegbízottnak küldött üzenetében, és felhívta a figyelmet "a veszélyre, amit Izrael vétségei jelentenek az 1701-es számú ENSZ biztonsági tanácsi határozatra nézve".

Bár a libanoni síita Hezbollah és Izrael egyhónapos harcait követően egy héttel ezelőtt tűzszünet lépett életbe a felek között, izraeli harci gépek naponta berepülnek Libanon területe fölé. Vasárnapról az ENSZ ideiglenes libanoni ereje, az UNIFIL Izrael négy légtérsértéséről számolt be.

Az AFP francia hírügynökség egy tudósítójának helyszíni beszámolója szerint legkevesebb kilenc állást tart fenn továbbra is az izraeli hadsereg a határ libanoni oldalán 250-300 katonával és mintegy harminc katonai járművel.

Három Hezbollah-harcost lelőttek az izraeli katonák egy összecsapásban

Izraeli katonák megölték a Hezbollah libanoni síita szervezet három fegyveresét egy hétfői összecsapásban Dél-Libanonban - közölte az al-Arabíja dubaji központú arab műholdas tévéadó.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a katonák azt követően nyitottak tüzet, hogy a Hezbollah emberei fenyegetően közeledtek. A tűzharcban négy katona megsebesült. Az izraeli Kettes Csatorna magántelevízió szerint az incidens az izraeli határtól négy kilométerre történt.

Az ugyancsak kereskedelmi Tízes Csatorna korábban arról számolt be, hogy az augusztus 14-e óta érvényben lévő tűzszünet alatt a Hezbollah 12 fegyveresét ölték meg különböző összecsapásokban.