Orbán
16 °C
26 °C

Visszavonultak az izraeliek Gázából

2008.03.03. 10:40
Véget ért az izraeli hadsereg hétvégi gázai hadművelete, a katonák visszavonultak az övezet határára. A Hamász győzelmet ünnepel és máris rakétákat lőtt ki Izraelre.

Az izraeli alakulatok hétfő reggelre visszavonultak a Gázai övezet határára azokból az állásokból, amelyeket a hét végén foglaltak el az övezet északi részén. A hadsereg közlése szerint a hétvégi hadműveleteket befejezik, de a légierő továbbra is reagálni fog "célzott csapásokkal" az izraeli területeket érő, esetleges újabb rakétatámadásokra.

Pihenés kivonulás után

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet azonnal Izrael felett aratott győzelemként könyvelte el a katonák kivonulását. A mozgalom katonai szárnyának szóvivője kijelentette, hogy folytatni fogják a rakétatámadásokat a zsidó állam területe ellen.

A katonák kivonulása után hétfő reggel máris újabb hat rakétát lőttek ki palesztinok izraeli területre. Az egyik Askelón városába csapódott be, egy házat talált el. Egy izraeli nő könnyebben megsebesült.

Az izraeliek a hétvégén indítottak hadműveletet a palesztin rakétatámadások miatt. A műveletben több mint száz palesztin életét vesztette. Palesztin források szerint az áldozatok közel fele polgári személy volt, köztük nők és gyerekek.