Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Súlyos rakétatámadás érte Izraelt

2006.08.02. 20:20
Tucatnyi halottja van a szerdai izraeli támadásnak, amely Baalbek városát érte. Ezután az eddigi leghevesebb rakétatámadást intézte Libanon Izrael ellen.

Egy izraeli meghalt, heten megsérültek abban a bombázásban, amely szerrdán érte Észak-Izraelt. A CNN beszámolója szerint 215 rakétát lőtt a Hezbollah a zsidó államra, amely az elmúlt három hétben a leghevesebb támadásnak számít. Más források szerint a Hezbollah 182 rakétát zúdított Izrael északi körzeteire.

A rakétahullámot megelőzően az izraeli erők a határtól mintegy 130 kilométerre, Libanon keleti felében fekvő Baalbek városában megöltek 10 ellenséges katonát. Libanoni beszámolók szerint 16 libanoni halt meg és 13-an megsérültek a támadásban.

Kommandósok, rakéták, civilek

Az akció során az izraeli katonák elfogták a Hezbollah öt fegyveresét, jelentette be az izraeli hadsereg vezérkari főnöke. Dan Haluc altábornagy elmondta, hogy izraeli katonai helikopterek 200 fős kommandós osztagot szállítottak a városba.


Tekintse meg képeinket!

A kommandósok földi akcióját az izraeli légierő is támogatta, az MTI szerint a légi csapásokban 19 libanoni halt meg, négyen közülük gyerekek. Az izraeli katonai offenzíva 835 ember életét oltotta ki Libanonban. Az izraeli média szerint Dél-Libanonban hatezer izralei katona fészkelte be magát.

Szerdán az izraeliek megadásra felszólító röpiratokat szórt le Libanon déli részein. "Vezetőitek elhagytak benneteket és elmenekültek, miután külföldi érdekek szolgálatában halálba küldtek titeket" - fogalmaz az egyoldalas röpirat, amely szerint a fegyveresek számára az egyetlen szóba jöhető alternatíva az, ha megadják magukat. "Az izraeli védelmi erők bátran és eltökélten vették fel a harcot a bandátok baalbeki búvóhelye ellen" - áll az arab ország déli részén talált röpiratban. "Tudnotok kell, hogy nem futhattok el messzire elérő kezünk elől. Elkapunk benneteket, meneküljetek akár a föld alá is."