Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Saron elutasította a palesztin államot elismerő béketervet

2002.02.13. 14:26
Életét vesztette négy palesztin rendőr azután, hogy az izraeli hadsereg szerdán reggel behatolt a Gáza-övezetbe. Az izraeli katonaság vizsgálja az incidenst. Eközben Ariel Saron elutasította azt a béketervet, mely szerint Izrael akár egy éven belül elismerné a palesztin államiságot.
Négy palesztin rendőr vesztette életét, miután az izraeli hadsereg tankjai behatoltak három Gáza- övezetbeli városba. Három rendőr akkor vesztette életét, amikor az izraeliek tüzet nyitottak a Deir al-Balah-i rendőrposztra, egy másik társuk Beit Hanunnál vesztette életét. Az izraeli hadsereg vizsgálja az incidenseket - jelentette a BBC.

Barkácsrakétákkal támadnak

A hadsereg behatolása válasz a Hamasz legutóbbi akcióira - írja közleményében az izraeli hadsereg. A Hamasz ugyanis az elmúlt napokban házi készítésű al-Kazam 2-es rakétákkal támadta az izraeli területeket. Két városból már visszavonták a csapatokat, ám Biet Hanunban még folytatják a terroristák utáni kutatást - áll a közleményben.

A Hamasz átlépte a Rubicont az izraeli célpontok elleni rakétatámadásokkal - nyilatkozta Benjamin Ben-Elizer, izraeli védelmi miniszter. Egy ütközőzónát kell kialakítani a megszállt területek és Izrael között - véli Ayi Dichter, az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét igazgatója. Dichter elmondta, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van egy tereptárgyakkal is lezárt határ kiépítésére Cisz-Jordánia és Izrael között, megakadályozandó az öngyilkos merénylők országba jutását.

Elvetett béketerv

Ben-Elizer és Saron izraeli kormányfő kedden egyébként elvetette azt a béketervet, melyet Simon Peresz munkapárti külügyminiszter és Ahmed Korei palesztin tisztviselő dolgozott ki. A terv szerint Izrael egy éven belül elismerné a független palesztin államot, melyhez akkor a most teljes vagy részleges palesztin ellenőrzés alatt álló területek tartoznának. Ezek a a megszállt területek nyolcvan százalékát jelentik.

Mi elismerjük a palesztin államot, ennek fejében ők elismerik Izraelt - nyilatkozta a tervről Peresz az Izrael Rádiónak. A terv szerint a megállapodás értelmében az olyan terroristaszervezeteket, mint a Hamasz és az Iszlám Dzsihád, feloszlatnák.

Európa szerint Izrael politikája a béke akadálya

Eközben az európai és iszlám országok részvételével rendezett isztambuli konferencián nem született megegyezés Izrael elítéléséről. A konferencián résztvevő iszlám államok javaslatával szemben Törökország és az európaiak azért utasították el a nyilatkozatot, mert Izrael nem résztvevője a konferenciának.

Ennek ellenére az európai országok az amerikai álláspontnál - mely a palesztin terrorcsoportok felszámolásához és egy tűzszüneti egyezményhez köti a béke-megállapodást - szigorúbban ítélik meg Izrael szerepét. Az izraeli kormány jelenlegi irányvonala mellett nincs megoldás - összegezte az európai véleményt Hubert Védrine.