Jolán
2 °C
4 °C

Saron elutasította a palesztin államot elismerő béketervet

2002.02.13. 14:26
Életét vesztette négy palesztin rendőr azután, hogy az izraeli hadsereg szerdán reggel behatolt a Gáza-övezetbe. Az izraeli katonaság vizsgálja az incidenst. Eközben Ariel Saron elutasította azt a béketervet, mely szerint Izrael akár egy éven belül elismerné a palesztin államiságot.
Négy palesztin rendőr vesztette életét, miután az izraeli hadsereg tankjai behatoltak három Gáza- övezetbeli városba. Három rendőr akkor vesztette életét, amikor az izraeliek tüzet nyitottak a Deir al-Balah-i rendőrposztra, egy másik társuk Beit Hanunnál vesztette életét. Az izraeli hadsereg vizsgálja az incidenseket - jelentette a BBC.

Barkácsrakétákkal támadnak

A hadsereg behatolása válasz a Hamasz legutóbbi akcióira - írja közleményében az izraeli hadsereg. A Hamasz ugyanis az elmúlt napokban házi készítésű al-Kazam 2-es rakétákkal támadta az izraeli területeket. Két városból már visszavonták a csapatokat, ám Biet Hanunban még folytatják a terroristák utáni kutatást - áll a közleményben.

A Hamasz átlépte a Rubicont az izraeli célpontok elleni rakétatámadásokkal - nyilatkozta Benjamin Ben-Elizer, izraeli védelmi miniszter. Egy ütközőzónát kell kialakítani a megszállt területek és Izrael között - véli Ayi Dichter, az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét igazgatója. Dichter elmondta, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van egy tereptárgyakkal is lezárt határ kiépítésére Cisz-Jordánia és Izrael között, megakadályozandó az öngyilkos merénylők országba jutását.

Elvetett béketerv

Ben-Elizer és Saron izraeli kormányfő kedden egyébként elvetette azt a béketervet, melyet Simon Peresz munkapárti külügyminiszter és Ahmed Korei palesztin tisztviselő dolgozott ki. A terv szerint Izrael egy éven belül elismerné a független palesztin államot, melyhez akkor a most teljes vagy részleges palesztin ellenőrzés alatt álló területek tartoznának. Ezek a a megszállt területek nyolcvan százalékát jelentik.

Mi elismerjük a palesztin államot, ennek fejében ők elismerik Izraelt - nyilatkozta a tervről Peresz az Izrael Rádiónak. A terv szerint a megállapodás értelmében az olyan terroristaszervezeteket, mint a Hamasz és az Iszlám Dzsihád, feloszlatnák.

Európa szerint Izrael politikája a béke akadálya

Eközben az európai és iszlám országok részvételével rendezett isztambuli konferencián nem született megegyezés Izrael elítéléséről. A konferencián résztvevő iszlám államok javaslatával szemben Törökország és az európaiak azért utasították el a nyilatkozatot, mert Izrael nem résztvevője a konferenciának.

Ennek ellenére az európai országok az amerikai álláspontnál - mely a palesztin terrorcsoportok felszámolásához és egy tűzszüneti egyezményhez köti a béke-megállapodást - szigorúbban ítélik meg Izrael szerepét. Az izraeli kormány jelenlegi irányvonala mellett nincs megoldás - összegezte az európai véleményt Hubert Védrine.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?