Jenő
-3 °C
6 °C

Barikáddal veszik körül Izraelt

2002.02.22. 10:17
Izrael biztonsági övezet kialakítását tervezi az ország és a megszállt területek között. Ennek érdekében a határ teljes hosszában akadályokat állítanak fel - derült ki Ariel Saron miniszterelnök beszédéből. Eközben a Palesztin Hatóság letartóztatta a tavaly októberben megölt turisztikai miniszter feltételezet gyilkosait. A miniszter elleni merénylet a két fél közötti feszültség egyik legfőbb oka volt az elmúlt hónapok során.
Ütközőzónákat fog kialakítani Izrael a "biztonsági elkülönítés" érdekében, a palesztin támadások megakadályozására - jelentette be Ariel Saron izraeli miniszterelnök csütörtökön. Akadályokat fogunk kiépíteni a határ teljes hosszában - tette hozzá Saron tévéinterjújában. Izrael teljes mértékben elkötelezett a "fájdalmas engedményeket" követelő békefolyamat mellett, de teljes erőbedobással folytatja a terroristák elleni háborúját - idézi a CNN a miniszterelnököt.

Annan: a Közel-Kelet a szakadék szélén

Ariel Saron
A Közel-Kelet egyre közelít a szakadék széléhez - reagálta Kofi Annan ENSZ-főtitkár Saron beszédére reagálva. A világszervezet főtitkára ezután arra szólította a feleket: vessék minden hitüket a tárgyalási folyamatba. A biztonság nem garantálható elkülönítéssel - jutott el végkövetkeztetésére Annan. A főtitkár felhívásához az Egyesült Államok kormánya is csatlakozott. Ebben a kritikus pillanatban arra kérjük Izraelt és a Palesztin Hatóságot, hogy alaposan fontolják meg akcióikat, és azok következményeit - nyilatkozta Richard Boucher kormányszóvivő.

Arafat szerint december óta tűzszünet van

Saron beszédét megelőzően Arafat bejelentette, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is kitart a december 16-án bejelentett tűzszünet mellett. Saron nyilatkozata az erőszak újbóli fellángolását követte, amikor is izraeli alakulatok több támadást intéztek a megszállt területek ellen. A miniszterelnök beszédét röviddel megelőzően az izraeli hadsereg több támadást is intézet gázai palesztin célpontok ellen - jelentette a CNN.

Az egyik megtámadott épület a gázai Rafah városában található palesztin katonai titkosszolgálatnak és a Force 17-nek, Arafat elit testőralakulatának az épülete volt. A másik célpont a palesztin partiőrség gázai főhadiszállása volt. Rafahban öt palesztin életét vesztette - jelentették palesztin források.

Letartóztatták a merénylőket

Eközben a Palesztin hatóság letartóztatta annak a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetnek a három tagját, amely vállalta a felelősséget Rehavam Zévi turisztikai miniszter tavaly októberi meggyilkolásáért - jelentették palesztin tisztviselők. Zévi gyilkosainak elfogása az egyik legfőbb konfliktusforrás Izrael és a palesztinok között, ebből kifolyólag tartja gyakorlatilag háziőrizetben Jasszer Arafatot az izraeli hadsereg. A három letartóztatott a nyilatkozatok szerint a gyilkosság három gyanúsítottja.

Bár izraeli biztonsági források is úgy hiszik, hogy a letartóztatottak Zévi gyilkosai, nyilatkozataik szerint ez nem elegendő indok az Arafat villáját körülzáró blokád feloldására. Elmondásuk szerint a blokádot egészen addig fenntartják, amíg a PFLP vezetőit nem állítják bíróság elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?