Huba
17 °C
33 °C

Barikáddal veszik körül Izraelt

2002.02.22. 10:17
Izrael biztonsági övezet kialakítását tervezi az ország és a megszállt területek között. Ennek érdekében a határ teljes hosszában akadályokat állítanak fel - derült ki Ariel Saron miniszterelnök beszédéből. Eközben a Palesztin Hatóság letartóztatta a tavaly októberben megölt turisztikai miniszter feltételezet gyilkosait. A miniszter elleni merénylet a két fél közötti feszültség egyik legfőbb oka volt az elmúlt hónapok során.
Ütközőzónákat fog kialakítani Izrael a "biztonsági elkülönítés" érdekében, a palesztin támadások megakadályozására - jelentette be Ariel Saron izraeli miniszterelnök csütörtökön. Akadályokat fogunk kiépíteni a határ teljes hosszában - tette hozzá Saron tévéinterjújában. Izrael teljes mértékben elkötelezett a "fájdalmas engedményeket" követelő békefolyamat mellett, de teljes erőbedobással folytatja a terroristák elleni háborúját - idézi a CNN a miniszterelnököt.

Annan: a Közel-Kelet a szakadék szélén

Ariel Saron
A Közel-Kelet egyre közelít a szakadék széléhez - reagálta Kofi Annan ENSZ-főtitkár Saron beszédére reagálva. A világszervezet főtitkára ezután arra szólította a feleket: vessék minden hitüket a tárgyalási folyamatba. A biztonság nem garantálható elkülönítéssel - jutott el végkövetkeztetésére Annan. A főtitkár felhívásához az Egyesült Államok kormánya is csatlakozott. Ebben a kritikus pillanatban arra kérjük Izraelt és a Palesztin Hatóságot, hogy alaposan fontolják meg akcióikat, és azok következményeit - nyilatkozta Richard Boucher kormányszóvivő.

Arafat szerint december óta tűzszünet van

Saron beszédét megelőzően Arafat bejelentette, hogy a Palesztin Hatóság továbbra is kitart a december 16-án bejelentett tűzszünet mellett. Saron nyilatkozata az erőszak újbóli fellángolását követte, amikor is izraeli alakulatok több támadást intéztek a megszállt területek ellen. A miniszterelnök beszédét röviddel megelőzően az izraeli hadsereg több támadást is intézet gázai palesztin célpontok ellen - jelentette a CNN.

Az egyik megtámadott épület a gázai Rafah városában található palesztin katonai titkosszolgálatnak és a Force 17-nek, Arafat elit testőralakulatának az épülete volt. A másik célpont a palesztin partiőrség gázai főhadiszállása volt. Rafahban öt palesztin életét vesztette - jelentették palesztin források.

Letartóztatták a merénylőket

Eközben a Palesztin hatóság letartóztatta annak a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) nevű szervezetnek a három tagját, amely vállalta a felelősséget Rehavam Zévi turisztikai miniszter tavaly októberi meggyilkolásáért - jelentették palesztin tisztviselők. Zévi gyilkosainak elfogása az egyik legfőbb konfliktusforrás Izrael és a palesztinok között, ebből kifolyólag tartja gyakorlatilag háziőrizetben Jasszer Arafatot az izraeli hadsereg. A három letartóztatott a nyilatkozatok szerint a gyilkosság három gyanúsítottja.

Bár izraeli biztonsági források is úgy hiszik, hogy a letartóztatottak Zévi gyilkosai, nyilatkozataik szerint ez nem elegendő indok az Arafat villáját körülzáró blokád feloldására. Elmondásuk szerint a blokádot egészen addig fenntartják, amíg a PFLP vezetőit nem állítják bíróság elé.