Az ellenzék mentette meg Saront

2004.10.27. 10:40
Egy miniszter és egy miniszterhelyettes leváltása árán tudta csak átverekedni egyoldalú kivonulási tervét a parlamenten Ariel Saron. Az ellenzéki támogatással elfogadott terv további négy miniszter távozását provokálhatja ki. Saron legnagyobb pártbeli riválisa, Benjamin Netanjahu lemond, ha nem tartanak népszavazást a kérdésben.
Átverekedte gázai kivonulási tervét az izraeli parlamenten Ariel Saron. A knesszet az ellenzék támogatásával 67-45 arányban támogatta a közvélemény által támogatott, a vallásos jobboldal által erősen támadott egyoldalú kivonulási tervet.

Pártszakadás

A szavazás felszínre hozta Saron kormányzó pártjának, a Likudnak a megosztottságát. Saron, ígéretéhez híven kormánya két tagját - Uzi Landau kabinetminisztert és Michael Ratzon belbiztonsági miniszterhelyettest - is menesztette, mert a terv ellen szavaztak.

A Likud négy befolyásos minisztere is csak azzal a feltétellel szavazta meg a kivonulás tervét, hogy a kormányfő két héten belül népszavazást ír ki a kérdésben. Bár Saron tervét a közvélemény-kutatások szerint a lakosság hatvanöt százaléka támogatja, Saron elutasítja a referendum ötletét.

Ha nem lesz népszavazás a kérdésben, a négy miniszter - köztük Saron legnagyobb pártbeli riválisa, Benjamin Netanjahu exkormányfő - lemond.

Megosztott ország

A vallásos zsidó telepesek árulásnak érzik Saron tervét. Hitük szerint Ciszjordánia és a Gázai övezet is az ígéret földje, így ősi zsidó juss. A kivonulás terve ellen erős propagandát folytattak az ortodox vallási vezetők is, annyira, hogy Saron kormányának néhány minisztere már uszításról beszélt, és hatósági fellépést fontolgatott.

Saron most már parlamenti határozattal is megtámogatott terve szerint Izrael teljes egészében felszámolja a gázai zsidó telepeket és teljesen kivonul az övezetből. Ciszjordániában négy, elszigetelt telepet adnának fel. A palesztinok szerint a négy telep önkéntes feladásával a többi, a határ közelében felépült telep Izraelhez csatolását akarja elérni Saron.