Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Palesztin földeket mérgeznek a zsidó telepesek

2005.04.25. 19:27
Méreganyagokkal szennyezik a palesztinok földjeit a ciszjordániai zsidó telepesek, állítja az Amnesty International. A szervezet állításait az izraeli természetvédelmi hatóság mérései is alátámasztják. A mérgezésben már a környékbeli palesztinok több jószága is elpusztult.

Mérgező anyagot szórnak ki Hebron környéki palesztin földekre helybéli zsidó telepesek, állítja az Amnesty International. A nemzetközi jogvédő szervezet szerint a vegyszer máris állatpusztulást okozott.

Alvadásgátlás

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének Londonban kiadott közleménye szerint a telepesek az utóbbi hetekben több alkalommal is mérgező kemikáliát terítettek szét három, Hebrontól délre fekvő palesztin falu, Tuváni, Umm Faggara és Harrúba határában. A jogvédők állításait a ciszjordániai Bír Zeit egyetem és az izraeli természetvédelmi hatóság mérései is alátámasztják. A vizsgálatok egy fluortartalmú, Izraelben betiltott méreganyagot, valamint egy rágcsálóirtásra használt alvadásgátló szert mutattak ki.

A vegyszerek számos juhot és egyéb haszonállatot megmérgeztek, ezek közül több el is hullott. A palesztin gazdák kénytelenek voltak állataikat vesztegzár alá venni, és sem az állatok húsát, sem tejét, sem az abból készült sajtféléket nem tudják használni, vagyis gyakorlatilag megélhetési forrásaiktól estek el az Amnesty International szerint.

Fizikai erőszak

A jelentés szerint először március 22-én fedezték fel a földekre szórt mérget Tuváni határában, s azóta több más földterületet is megmérgeztek a térségben. Ennek előzményeként az egyik helyi izraeli telep biztonsági őre figyelmeztette a palesztinokat, hogy a település közelében ne legeltessék állataikat, s ha önszántukból nem engedelmeskednek, majd ő és a telepesek "megtalálják a módját" a legeltetés felszámolásának, áll az Amnesty International jelentésében.

Az emberi jogi szervezet szerint az utóbbi időben elszaporodtak a palesztin gazdálkodók elleni támadások és fenyegetések ebben és más ciszjordániai térségben, megakadályozva a termelőket földjeik használatában. A helyi izraeli telepesek a palesztinok mellett külföldi békeaktivisták, valamint emberi jogi tisztviselők, köztük az AI munkatársai ellen is több alkalommal fizikai erőszakot alkalmaztak, az izraeli rendőrség azonban nem indított vizsgálatot, az elkövetők büntetlenséget élveznek, áll a Londonban kiadott felhívásban.