Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Holtponton a palesztin-izraeli tárgyalások

2005.06.22. 11:49
Saron keményfejű, Abasz tehetetlen, derült ki az izraeli kormányfő és a palesztin elnök csúcstalálkozóján. A kialakult patthelyzet a békefolyamat összeomlásához vezethet.

Eredménytelenül zárult Ariel Saron és Mahmud Abasz keddi csúcstalálkozója, jelentette a Guardian. A palesztinok szerint "bonyolult" tárgyalásokon Saron megmakacsolta magát, és közölte, hogy a terrorista csoportok elleni palesztin fellépés hiányában nem hajlandó több gesztust tenni Abasz érdekében.

Veszélyben a gázai kivonulás

Saron álláspontja szerint az augusztusra tervezett gázai kivonulás támogatottsága jelentősen visszaesett az elmúlt hetekben kiújult palesztin terrortámadások miatt. Márpedig a tervet egészen májusig egyértelműen támoagtó közvélemény ellenségesre váltó hangulata mellett nehéz lesz kivitelezni.

A közvélemény egyértelműen az utóbbi idők támadásai miatt fordult a kivonulási terv ellen, amit előzőleg az érintett telepeseken kívül szinte minden izraeli támogatott.

Abasz a megbeszéléseken egyértelműen gesztusokat várt Sarontól, hogy növelje elfogadottságát a palesztinok körében. Kérte Saront, hogy ígéretéhez híven engedje át öt palesztin város ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak, valamint engedjen szabadon több ezer palesztin foglyot is. Saron két város - Betlehem és Kalkilija - átengedésébe beleegyezett, írja a Guardian.

Nem engedett

Cserébe a további tárgyalások feltételéül szabta, hogy Abasz és a Palesztin Hatóság ténylegesen lépjen fel a fegyveres csoportok ellen. Abasz, mivel a csoportok lefegyverzéséhez nincsen ereje, a politikai folyamatokba próbálta bevonni a Hamaszt és az Iszlám Dzsihádot azzal, hogy engedélyezte indulásukat a választásokon.

Mivel azonban az elmúlt hetekben az Iszlám Dzsihád a tűzszünet ellenére felújította támadásait, Izrael nem elégedett Abasz lépéseivel. Az izraeli hadsereg türelme is elfogyott, kedden ötvenkét Dzsihád-aktivistát tartóztattak le. "Amint azt tapasztaltuk, hogy a Dzsihád terrortámadásokat követ el, nem tehettünk mást. Kemény lépéseket kellett tennünk", nyilatkozta a Guardiannak Saul Mofaz védelmi miniszter.

Abasz gyengekezűsége és Saron keményfejűsége együttesen patthelyzettel fenyeget. Dzsibril Radzsub, Abasz nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint Saron támogatása nélkül főnöke tehetetlen. A jelenlegi trendek alapján véres gázai kivonulás, így a békefolyamat teljes összeomlása várható, véli a Guardian.