Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Sosem volt még ilyen jó Izraelnek

2005.12.06. 11:32
Megszűnt a környező arab országok felől fenyegető invázió veszélye, jelentette ki Saul Mofaz. Az izraeli védelmi miniszter Irán miatt sem aggódik, a Hamasz sikereitől azonban tart.

Sosem volt még ilyen jó stratégiai helyzetben Izrael Saul Mofaz védelmi miniszter szerint. Mofaz a Jane's Defence Weekly katonapolitikai szaklapnak nyilatkozott. Mint mondta, Izrael Jordániával és Egyiptommal is békében él, és most már Szaddám Huszein diktatúrája is megdőlt, ráadásul Libanonban is a szíria-ellenes erők jutottak hatalomra. Szíria amúgy is meggyengült a libanoni kivonulás miatt.

Irántól nem fél

Mindez azt jelenti, hogy szinte teljesen megszűnt az arab invázió veszélye. Ugyanakkor kétségtelen, hogy egyre nagyobb fenyegetést jelent Irán atomprogramja. Mofaz ennek ellenére úgy véli, a kérdést diplomáciai és gazdasági módszerekkel, az Egyesült Államok és Európa részvételével meg lehet oldani.

Miközben a hagyományos katonai konfliktusok veszélye a korábbinál kisebb Izrael számára, Mofazt az interjú szerint egyre jobban aggasztja a terrorizmus. "Úgy gondolom, hogy a globális dzsihád, azaz az al-Kaida terrorszervezet ideológiájával azonosuló csoportosulások hálózata a következő évben inkább a Közel-Keletre, mintsem a nemzetközi színtér többi térségére összpontosítja majd erőfeszítéseit" - mondta.

Veszélyes határvidék

Mofaz szerint a Sínai-félszigeten lévő, 266 kilométer hosszú egyiptomi-izraeli határszakasz fenyegetést jelent Izrael számára, mert könnyű behatolási pont a csempészeknek és a terroristáknak. Éppen ezért Izrael fokozni akarja katonai jelenlétét a térségben, és egyes részeken kerítés kiépítését is tervezi.

A palesztin-izraeli békefolyamat azonban Mofaz szerint is veszélybe kerülhet. Ha a januári palesztin parlamenti választások a Hamasz sikerét hozza, a békefolyamat teljesen megrekedhet. "Mi nem fogunk tárgyalni egy olyan fegyveres szervezettel, amely az elpusztításunkat hirdeti, mint ahogy az Egyesült Államok sem tárgyalna az al-Kaidával" - jelentette ki.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft