Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Teljes offenzívát indított Izrael Libanonban

2006.07.12. 17:21
Több ezer tartalékost mozgósított és totális támadást indított Libanonban az izraeli hadsereg. A cél két elrabolt katona kiszabadítása és a Hezbollah határ menti állásainak felszámolása.
Salit tizedes elrablása

június 25. vasárnap
Gilad Salit tizedest fogságba ejtik palesztin milicisták a Gázai övezet határán.

június 26. hétfő
Az elrablók Izraelben bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását követelik, az izraeli hadsereg körülveszi Gázát.

június 27. kedd
A milicisták 400 fogoly szabadságáért cserébe engednék el Salit tizedest

június 28. szerda
Az izraeli hadsereg légicsapást mér, majd bevonul a Gázai övezet déli részére. Már két izraeli túsz élete van a milicisták kezében.

június 29. csütörtök
Izrael őrizetbe veszi a kormányzó Hamasz 20 parlamenti képviselőit és 8 miniszterét. Megtalálják az elrabolt telepes, Elijahu Aseri holttestét.

július 1. szombat
Az elrablók 1000 palesztin bebörtönzött szabadon bocsátását követelik.

július 3. hétfő
A palesztin milicisták 24 órás ultimátumot adnak Izraelnek.

július 4. kedd
Izrael nem enged a zsarolásnak, információi szerint Salit tizedes még életben van. A Hamasz fegyvereseinek rakétája csapódik be Askelon belvárosába.

július 5. szerda Az izraeli kormány "biztonsági zóna" kialakításáról dönt a Gázai övezetben, azaz egy évvel a kivonulás után ismét megszállja az övezet egyes részeit, hogy megvédje a közeli izraeli városokat a terroristák rakétatámadásaitól.

július 6. csütörtök Izrael elfoglal több, egy éve kiürített egykori zsidó telepet a Gázai vezet északi részén. A légitámadásokban és a tüzérségi csapásokban legalább 12 palesztin veszti életét.

július 7. péntek Fokozódnak az összecsapások, a légitámadásokra rakétatámadásokkal felelnek a palesztin terroristák. Igaz, az izraeliek egy nap alatt 26 terroristával végeznek.

július 11. kedd A palesztin-izraeli konfliktusba beleszól Mahmúd Ahmadinezsád, Irán a holokausztról vallott sajátos nézeteiről és az atomenergia iránti elkötelezettségéről ismert elnöke is. Mint mondta, fokozódik a muzulmán nemzetek dühe. Két nappal nyilatkozata után az Irán és Szíria útmutatásait követő Hezbollah rakétatámadást indított Izrael ellen és elrabolt két izraeli katonát.

Földön, vízen és levegőben egyszerre indított támadást Libanon ellen az izraeli hadsereg. A légierő utakat, hidakat és a reggel két izraeli katonát elrabló terrorcsoport, egyben a legnagyobb libanoni párt, a síita Hezbollah állásait bombázott.

A Hezbollah reggel indított rakétatámadást észak-izraeli települések ellen. A határon tűzharc tört ki, négyen megsebesültek. Azóta két halálos áldozata is van a hadműveleteknek, írja a BBC.

A Hezbollah terroristái két izraeli katonát elraboltak betörésük során. Az izraeli hadsereg délutáni közlése szerint az emberrablók háro izraeli katonát meg is öltek.

Izrael rögtön tüzérségi támadással felelt az emberrablásra, majd a Hezbollah támadását háborús cselekménynek minősítő Ehud Olmert utasítására mozgósítást is kezdtek. A Haaretz értesülései szerint egy teljes tartalékos gépesített lövész hadosztályt, több ezer embert mozgósítottak. Az értesülést a hadsereg hivatalosan nem erősítette meg.

Azt azonban igen, hogy több ezer katonát vezényeltek az izraeli-libanoni és az izraeli-gázai határra, megakadályozandó a terroristák rakétatámadásait. Délután pedig összehangolt támadás indult Dél-Libanon ellen, mely során több ezer katona lépte át a határt. Az akció célja hivatalosan a két elrabolt katona kiszabadítása.

A Haaretz értesülései szerint az iraeli vezérkar az elmúl tévekben több szcenáriót is kidolgozott elrabolt katonák kiszabadítására. Ezek egyike Dél-Libanon lerohanása és megszállása, amit egy lövészhadosztály hajtana végre. A megszálló taktika célja "az északi front játékszabályainak megváltoztatása Izrael javára". A rejtélyes megfogalmazás a terület megtisztítását és Izraellel lojális erőknek - libanoni keresztényeknek vagy drúzoknek - való átadását jelenti.