Arnold, Levente
17 °C
27 °C

Lövöldözés egy jeruzsálemi Talmud iskolában

2008.03.06. 21:23
Egy merénylő hatolt be egy jeruzsálemi Talmud iskolába, és tüzet nyitott az ottlévőkre. A támadót agyonlőtte egy szabadságos katona.

Egy fegyveres hatolt be és lövöldözni kezdett egy Talmud iskolában Jeruzsálem Kirjat Móse negyedében csütörtökön napnyugtakor, közölte a rendőrség.

A mentők közlése szerint a lövöldözésnek nyolc halálos áldozata volt. Izraeli médiajelentések szerint legalább 35-en megsebesültek. Az elkövetőt egy szolgálaton kívüli katonatiszt lőtte le, aki a közelben lakik, és a lövések hallatán átrohant az oktatási intézménybe. A merénylőn robbanóövet találtak - közölte az izraeli közszolgálati televízió. Szemtanúk elmondása szerint a fegyveres akkor nyitott tüzet, amikor az iskola teremében legalább nyolcvanan tartózkodtak.

A lövöldözésnek nyolc halálos áldozata volt

A Kirjat Móse-i Merkaz Harav (Talmud iskola) ismert iskola, nevét gyakran a ciszjordániai telepesmozgalom vezetőivel hozzák kapcsolatba. 2007 óta palesztin fegyveresek nem követtek el támadást Jeruzsálemben, bár a rendőrség és a katonaság számos kísérletet hiúsított meg. Jeruzsálem korábban gyakran volt palesztin merényletek célpontja, beleértve az autóbuszokon elkövetett öngyilkos merényleteket is.

Gázában lakosok sortüzekkel ünnepelték a szeminárium elleni támadás hírét. Csütörtök este újabb rakétatámadást hajtottak végre a Gázai övezetből izraeli terület ellen. A rakéta egy lakóházat talált telibe Szderót városában, a repeszek két polgári személyt megsebesítettek.

Négy palesztin fegyveres halt meg izraeli légi csapásban csütörtökön a Gázai övezetben. Az Iszlám Dzsihád közlése szerint a palesztin iszlamista szervezet négy fegyverese vesztette életét Hán-Júnisz közelében.

Bush a washingtoni Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közleményében terrorcselekménynek minősítette és "barbár cselekedetnek" nevezte a támadást. Az amerikai elnök tudatta, hogy telefonon beszélt Ehud Olmert izraeli miniszterelnökkel. Bush a beszélgetés során részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította az izraeli vezetőt afelől, hogy az Egyesült Államok határozottan kiáll a zsidó állam mellett.

Líbia megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésén a jeruzsálemi merényletet terrorcselekménynek minősítő nyilatkozatot fogadjon el - közölte Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet.

A BT a világszervezet New York-i székhelyén, helyi idő szerint csütörtök este tartott ülésén az Egyesült Államok által beterjesztett nyilatkozattervezetet vitatta meg, amely terrorcselekménynek minősítette volna, hogy a nyugat-jeruzsálemi merényletet. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet - aki márciusban a BT ülésein elnököl - később megerősítette, hogy nem jött létre megállapodás a merénylet elítéléséről. A diplomata sajnálkozását fejezte ki, megjegyezve: a jeruzsálemi támadás egyértelműen terrorcselekmény volt, s "megérdemelte volna, hogy külön kezeljék".