Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Válaszul menekülteket támadott Izrael

2002.02.19. 09:26
Izrael hajnalban egy főként menekültek lakta tábort támadott vadászgépekkel. Az akciónak négy sérültje lett, és több középület megrongálódott. Egy izraeli különleges egység tagjai magukat menekülteknek álcázva bejutottak egy palesztin menekülttáborba, ahol megöltek két embert.
Négy könnyebb sérültje van az izraeli harci gépek kedd hajnali rafahi légitámadásának, amely a főként menekülteknek otthont adó város biztonsági épületei mellett egy kórházépületben és egy könyvtárban is kárt tett.

Válasz

Izrael F-16-os gépekkel csapott le biztonsági célpontokra a palesztin önrendelkezésű területeken, miután hétfőn több palesztin támadásban négy izraeli meghalt. Az Egyiptomhoz közeli Rafahban a célba vett épületeket a támadás előtt kiürítették, de a szétrepülő faldarabok négy rendőrt könnyebben megsebesítettek. Az egyik célpont a Jasszer Arafat palesztin vezető személyes őrizetét is biztosító 17-es Erő ottani főhadiszállása volt.

Rámalláhban, a különleges rendőrség központi épületét rombolta le egy izraeli rakéta, de emberáldozatokat a támadás nem követelt, mert az ott tartózkodókat ugyancsak ki tudták menekíteni a csapás előtt. A Gázai övezetben az izraeli hadsereg három fontos útvonalat is lezárt kedden hajnalban. Egy katonai közlemény szerint nem engedik át az útzáron a palesztinokat.

Álcázva jutottak be a táborba

Izraeli katonák lelőttek két palesztint, és megsebesítettek hatot egy Náblusz melletti menekülttáborban, a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területen.

Az izraeli hadsereg egyik különleges egységének tagjai magukat is menekültnek álcázva jutottak be a Balata táborba. Ott azonban észrevették őket, és kénytelenek voltak tüzet nyitni. Egy 34 éves fegyveres férfit és egy 25 éves nőt halálos találat ért, hat palesztin megsebesült. A véres incidens után a katonáknak sikerült elhagyniuk a tábor területét - jelentette palesztin forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség.