Tankok és helikopterek támadják a palesztin területeket

2002.03.04. 15:06
Izraelben újabb halálos áldozatokat követelt a hétvégén kezdődött merénylet- és válaszcsapás-sorozat. Ramallah közelében egy felrobbantott autó legalább öt palesztin halálát okozta. Az áldozatok között két, más források szerint három gyermek is volt. Dzsenin felett folyamatosan harci helikopterek köröznek, több tábort pedig harckocsikkal vett körül az izraeli hadsereg.
Szemtanúk szerint egy izraeli tankból azzal a céllal lőttek rá a személyautóra, hogy végezzenek egy ismert Hamasz-aktivistával. Husszein Abu Kveik azonban nem tartózkodott az autóban. A lövedék így feleségét, sógornőjét és két gyermeket gyilkolt meg. A támadás során az autó teljesen megsemmisült. Az első információk szerint az izraeli fellépésben találat ért egy további gépkocsit is, amelyben valószínűleg ketten lelték halálukat.

Förldről, égből

A tanktámadás része annak az összehangolt izraeli katonai akciónak, amelyben a hadsereg két palesztin menekülttábort rohant le Ciszjordániában és a Gáza-övezetben. A válaszcsapás hétfőn már legalább 12 halálos áldozatot követelt. A BBC híradása szerint a dzsenini menekülttábor felett cirkálva harci helikopterek nehéz gépfegyverekkel lövik a területet, a környéket pedig tankok és az izraeli gyalogság vette körül. A tábor elleni akciót vasárnap este az izraeli kormány biztonsági kabinetje rendelte el, miután a hétvégén egyetlen nap leforgása alatt több mint húszan haltak meg a palesztinok által elkövetet merényletekben. A kormány döntés szerint válaszul a hétvégi jeruzsálemi öngyilkos merényletre és a ciszjordániai támadásra állandó katonai nyomás alatt tartják a palesztinokat.

Nem könyörögnek

Meir Sitrit izraeli igazságügyi miniszter hétfői rádiónyilatkozatában figyelmeztette a palesztinokat, hogy Izrael fokozza katonai akcióit ellenük. Mint fogalmazott, a 21 izraeli állampolgár meggyilkolása után egyetért a palesztinok megbüntetésével és azzal, hogy ezek az akciók addig folytatódjanak, amíg a palesztinok nem könyörögnek a tűzszünetért. Minden általunk jónak ítélt eszközt felhasználunk a terrorizmus legyűrésére - tette hozzá a miniszter. Ehud Olmert Jeruzsálem polgármestere ugyancsak az izraeli rádiónak nyilatkozva felszólította az izraelieket, hogy készüljenek fel a palesztinok elleni háborúra. Ez a harc hosszú és fájdalmas lesz, de a lakosságnak szembe kell néznie vele minden lakásban, minden iskolában és minden utcában - hangoztatta a polgármester.  • Bérelnék
  • Bankszámla