Ágnes
-1 °C
2 °C

Kölcsönös vádaskodás tizenegy ember halála miatt

2003.03.06. 14:34
Bosszúakciót emlegetnek és fegyvertelen civilek meggyilkolásával vádolják Izraelt a palesztinok. A hadsereg szerda éjszakai akciójában tizenegy palesztin halt meg. Izrael tagadja a vádakat, a külügyminisztérium egy tisztviselője szerint a késői órán csak "palesztin gyilkosok" járkálnak az utcán.
Egymást vádolják az izraeli és a palesztin hatóságok tizenegy palesztin halála miatt - írja a BBC. Míg a palesztin források szerint az áldozatok fegyvertelenek voltak, csak egy égő ház oltását figyelték, a hadsereg álláspontja szerint felfegyverzett terroristák haltak meg.

Sosem támadnának civileket

"Izrael sohasem támadna civileket, ahogy azt a palesztinok teszik velünk" - jelentette ki Mark Sofer, az izraeli külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője a BBC-nek. Sofer szerint a hadsereg mindig megteszi a kellő lépéseket a civilek védelmében. "A mostani akcióra is jóval éjfél után került sor, amikor csak a palesztin gyilkosok járkálnak az utcákon" - mondta.

Gyerekek az áldozatok közt

Saeb Erakat palesztin főtárgyaló szerint azonban a halottak között négy 12 évesnél fiatalabb gyerek és öt 55 évesnél idősebb felnőtt is van. Mint mondta, hárman a behatolás kezdetekor vesztették életüket, nyolcan pedig akkor, amikor egy izraeli tank egy tűz oltását figyelő csoport közé lőtt.

Izrael szerint a nyolc ember halálát egy a katonák meggyilkolására szánt bomba felrobbanása okozta.

Nem bosszúakció volt

Erakat szerint az akció egyszerűen a tizenöt halálos áldozatot követelő haifai buszrobbantás megtorlása volt, Izrael szerint azonban csupán a már folyamatban lévő antiterrorista kampány részét képezte. "Egyáltalán nincs szó megtorló akcióról" - nyilatkozta Sofer a BBC-nek.