Terrortámadás a békeközvetítés bejelentésekor

2002.03.08. 12:01
Legalább húsz palesztin esett áldozatul az izraeli hadsereg csütörtök este óta tartó offenzívájának. Az izraeli akció válasz a Hamasz egy terroristájának merényletére, melyben öt izraeli meghalt, tizenöt megsebesült. A terrorakció időben egybeesett Bush elnök az amerikai békeközvetítés megújításáról szóló bejelentésével.
Öt izraelit megölt egy tizenkilenc éves Hamasz terrorista, amikor géppisztollyal és kézigránátokkal támadt egy izraeli telepre a Gáza-övezetben. Az akcióban további tizenöt ember megsérült, a merénylőt az izraeli hadsereg lelőtte. A Hamasz terrorakciója időben csaknem egybeesett Bush amerikai elnök bejelentésével Anthony Zinni békeközvetítő újbóli térségbe küldéséről.

Egy palesztin vezető is áldozatul esett

Az akcióra válaszul Izrael kiterjedt katonai offenzívába kezdett, mely következtében eddig legkevesebb húsz palesztin vesztette életét - írja a BBC. Az áldozatok egyike az Abu Hamed néven ismert Ahmad Mifraj vezérőrnagy, a Gáza-övezet déli részének palesztin rendőrparancsnoka. Mifral autóját egy izraeli tank lőtte ki Khan Junisz menekülttáborában. Halálhírére több száz fegyveres palesztin gyűlt össze Khan Junisz kórházának közelében. A levegőbe lövöldöző tömeg az Izrael elleni bosszút követelte.

A hadsereg Khan Juniszi akciójában 16 palesztin vesztette életét, harmincat korházba szállítottak. A város mecseteiben véradásra szólították fel a lakosságot. A hadsereg alakulatai tíz embert tartóztattak le - jelentette a BBC. Az ellencsapás részeként az övezet északi részén az izraeliek Apache helikopterekkel támadták a palesztin rendőrség egy tervező központját. Az akcióban négy ember - köztük egy, a sebesültek ellátására érkező mentőautó sofőrje - vesztette életét.

Bekerítették Betlehemet

Ciszjordániában eközben húsz tank hatolt be a betlehemi Aida menekülttáborba. A behatoló alakulatok és a palesztin fegyveresek között harcok törtek ki - jelentette a BBC. Paleztin források szerint két ember életét vesztette az összetűzésben. Az izraeli hadsereg három oldalról bekerítette a várost - írja a BBC a szemtanúk beszámolói alapján.

Újabb amerikai béke-kísérlet

Georg W. Bush
Az erőszak fellángolásával egy időben George W. Bush bejelentette: újra a térségbe küldi Anthony Zinnit, az amerikaiak békeközvetítőjét. Beszámolók szerint az áldozatok növekvő száma késztette az amerikaiakat a közvetítési kísérlet feltámasztására. Komolyan aggaszt az erőszak újbóli kitörése, és az áldozatok nagy száma - jelentette ki Bush a Fehér Házban tartott beszédében.

Bush beszédében az izraelieket célzó támadások elleni erőteljesebb fellépésre szólította fel Jasszer Arafatot. Ariel Saron izraeli miniszterelnököt arra kérte, hogy tegyen meg mindent Zinni küldetésének sikeréért. Zinni küldetésének célja George Tenet CIA igazgató béketervének újbóli napirendre vétele. Zinni legutóbb januárban járt a térségben, amikor is az izraeliek által elfogott, a palesztinoknak szánt vörös-tengeri fegyverszállítmányok miatt függesztette fel a közvetítést.  • Tippek
  • Biztosítás