Judit
3 °C
7 °C

Tíz halott az észak-izraeli merényletben

2002.03.12. 16:01
Hét izraeli és három támadó vesztette életét egy buszt ért támadás során Észak-Izraelben. A merényletre a hadsereg palesztin területek ellen indított - tudósítók véleménye szerint húsz év óta a legjelentősebb - offenzívája közben került sor. Az izraeli hadsereg offenzívájában eddig legkevesebb huszonhét palesztin vesztette életét.
Hét izraeli és három támadó vesztette életét a Libanoni határ közelében fekvő Slomi városában, amikor fegyveresek egy buszra támadtak. Az izraeli hadsereg további három támadott üldöz - jelentette a CNN izraeli katonai forrásokra hivatkozva. Bár a buszt ért támadásra a libanoni határ közelében került sor, libanoni biztonságpolitikai források tagadták, hogy az akciót a területükről indították volna.

Nem a Hezbollah volt

Az országban székelő Hezbollah terrorszervezet közleményében cáfolta felelősségét a zsidó telepet ért támadásban. A libanoni biztonsági források közölték a CNN-nel: figyelemmel követik az üldözést, melyben az izraeli hadsereg három támadót kíván elfogni. Feltételezéseik szerint a támadók vagy a megszállt területeken élő palesztinok, vagy izraeli arabok - mondták el a libanoni tisztviselők a CNN-nek.

Húsz év óta a legnagyobb katonai akció

Mindeközben az izraeli hadsereg az elmúlt húsz év legnagyobb méretű katonai offenzívájába kezdett a megszállt területek ellen - jelenti a BBC. Az akció célja - mint azt hivatalos források elmondták - a palesztin fegyveresek elfogása. Az offenzívának legkevesebb huszonhét palesztin áldozata van, százakat letartóztattak - írja a BBC.

Az akció célja a militánsok elfogása és a terroristák infrastruktúrájának, bombagyárainak felszámolása - nyilatkozták a hadsereg tisztviselői a sajtónak. Az akció kezdetén Apache helikopterek támogatta tankok hatoltak be a Dzsabalja menekülttáborba Gázában. A kitört tűzpárbajban tizennyolc palesztin - köztük négy Hamasz-tag - vesztette életét. A BBC jelentése szerint a polgári lakosság kétségbeesetten menekül.

Húszméternyire Arafat főhadiszállásától

A dzsabaljai akciót követően a hadsereg a Khan juniszi és rafahi táborokba vonult be, ahol további négy palesztin vesztette életét - ketten akkor, amikor alumínium-gyártó üzemüket érte izraeli rakétatalálat. Az offenzíva folyamán a hadsereg reggelre megszállta a ciszjordániai Ramallah városát. Egy szemtanú elmondása szerint legkevesebb száz tank vett részt a támadásban, öt ember életét vesztette - jelenti a BBC.

Zinni érkezéséig még folytatódik az akció

A városban heves tűzharc alakult ki, a tankok húszméternyire megközelítették Jasszer Arafat palesztin vezető főhadiszállását. Az izraeli csapatok bevonulásakor helyi lakosok nyilvánosan kivégezték egy, a vádak alapján Izraellel kollaboráló társukat. Az izraeli hadsereg offenzívája a hivatalos vélemény szerint leghamarabb Anthony Zinni amerikai békeközvetítő térségbe érkezésekor érhet véget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?