Ivó, Milán
EUR 383,18 Ft
USD 365,93 Ft
6 °C
26 °C

Tíz halott az észak-izraeli merényletben

2002.03.12. 16:01
Hét izraeli és három támadó vesztette életét egy buszt ért támadás során Észak-Izraelben. A merényletre a hadsereg palesztin területek ellen indított - tudósítók véleménye szerint húsz év óta a legjelentősebb - offenzívája közben került sor. Az izraeli hadsereg offenzívájában eddig legkevesebb huszonhét palesztin vesztette életét.
Hét izraeli és három támadó vesztette életét a Libanoni határ közelében fekvő Slomi városában, amikor fegyveresek egy buszra támadtak. Az izraeli hadsereg további három támadott üldöz - jelentette a CNN izraeli katonai forrásokra hivatkozva. Bár a buszt ért támadásra a libanoni határ közelében került sor, libanoni biztonságpolitikai források tagadták, hogy az akciót a területükről indították volna.

Nem a Hezbollah volt

Az országban székelő Hezbollah terrorszervezet közleményében cáfolta felelősségét a zsidó telepet ért támadásban. A libanoni biztonsági források közölték a CNN-nel: figyelemmel követik az üldözést, melyben az izraeli hadsereg három támadót kíván elfogni. Feltételezéseik szerint a támadók vagy a megszállt területeken élő palesztinok, vagy izraeli arabok - mondták el a libanoni tisztviselők a CNN-nek.

Húsz év óta a legnagyobb katonai akció

Mindeközben az izraeli hadsereg az elmúlt húsz év legnagyobb méretű katonai offenzívájába kezdett a megszállt területek ellen - jelenti a BBC. Az akció célja - mint azt hivatalos források elmondták - a palesztin fegyveresek elfogása. Az offenzívának legkevesebb huszonhét palesztin áldozata van, százakat letartóztattak - írja a BBC.

Az akció célja a militánsok elfogása és a terroristák infrastruktúrájának, bombagyárainak felszámolása - nyilatkozták a hadsereg tisztviselői a sajtónak. Az akció kezdetén Apache helikopterek támogatta tankok hatoltak be a Dzsabalja menekülttáborba Gázában. A kitört tűzpárbajban tizennyolc palesztin - köztük négy Hamasz-tag - vesztette életét. A BBC jelentése szerint a polgári lakosság kétségbeesetten menekül.

Húszméternyire Arafat főhadiszállásától

A dzsabaljai akciót követően a hadsereg a Khan juniszi és rafahi táborokba vonult be, ahol további négy palesztin vesztette életét - ketten akkor, amikor alumínium-gyártó üzemüket érte izraeli rakétatalálat. Az offenzíva folyamán a hadsereg reggelre megszállta a ciszjordániai Ramallah városát. Egy szemtanú elmondása szerint legkevesebb száz tank vett részt a támadásban, öt ember életét vesztette - jelenti a BBC.

Zinni érkezéséig még folytatódik az akció

A városban heves tűzharc alakult ki, a tankok húszméternyire megközelítették Jasszer Arafat palesztin vezető főhadiszállását. Az izraeli csapatok bevonulásakor helyi lakosok nyilvánosan kivégezték egy, a vádak alapján Izraellel kollaboráló társukat. Az izraeli hadsereg offenzívája a hivatalos vélemény szerint leghamarabb Anthony Zinni amerikai békeközvetítő térségbe érkezésekor érhet véget.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek