Sára, Márió
2 °C
6 °C

Izrael megtorolta az öngyilkos merényletet

2003.12.26. 12:04
Egy nappal a tel-avivi öngyilkos merénylet után izraeli katonák lerombolták a tettes ciszjordániai házát. A csütörtöki öngyilkos merénylet öt ember életét oltotta ki, tíz további személy megsebesült.
Az izraeli katonák pénteken reggel hatoltak be a Náblusz mellett fekvő Beit Furik faluba, és robbantással romba döntötték a 18 éves elkövető családi házát.

Buszmegállóban robbantott

Saed Hanane a 18 éves merénylő
A tel-avivi külvárosi buszmegállóban csütörtökön végrehajtott öngyilkos robbantásos merénylet - a tettest is beleértve -öt ember életét oltotta ki, tíz további személy megsebesült.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter pénteken reggel bejelentette: találkozóra hívta össze az ország magas rangú katonai és titkosszolgálati vezetőit, hogy a tel-avivi merényletre válaszul adandó, lehetséges megtorló csapásokról tanácskozzanak.

Ugyanakkor az Iszlám Dzsihád palesztin radikális szervezet "fájdalmas csapással" fenyegette pénteken Izraelt. Az al-Kudsz Brigádok, az Iszlám Dzsihád katonai szárnya kijelentette gázai közleményében, hogy a szervezet visszavág Izraelnek az előző napi gázai légitámadásért, amelynek következtében a mozgalom két aktivistája és három palesztin civil is életét vesztette.

Tűzszünetben reménykednek

A tettes ciszjordániai házának romjai
Az ellenségeskedések újabb fellángolása ellenére Móse Jaalon altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke bizakodóan nyilatkozott az izraeli-palesztin tűzszünet lehetőségéről. Kijelentette: heteken belül megszülethet erről a megállapodás, s 2004 "a legcsendesebb, legnyugalmasabb esztendő" lehet a harcok több mint három évvel ezelőtti kirobbanása óta.

A Jediót Ahronót izraeli lap pénteki száma által közölt nyilatkozatában azzal indokolta optimizmusát, hogy a Hamász, amely az utóbbi három év több mint száz öngyilkos merényletének túlnyomó részéért felelős, úgy döntött, hogy leállítja az Izraelen belüli támadásokat, s ez döntő fontosságú fejlemény lehet a tűzszünet megkötésében. "Az izraeli-palesztin konfliktus még évekig eltart, de úgy gondolom, hogy túljutottunk a harc tetőpontján" - mondta Jaalon.