Nem torolja meg Izrael a merényletet

2002.03.22. 10:54
Nem tervez katonai megtorlást Izrael a csütörtök esti jeruzsálemi merénylet miatt. Ezt az önmegtartóztató politikát azonban nem kívánják a végtelenségig folytatni - áll az ország biztonsági kabinetjének közleményében. A három ember halálát okozó merénylet miatt elmaradhat Cheney amerikai alelnök és Arafat jövő heti találkozója.
Egyelőre nem tervez katonai ellenlépéseket a csütörtök esti jeruzsálemi merénylet megtorlásaként az izraeli biztonsági kabinet - döntött a Saron vezette testület csütörtök éjszaka. Esélyt kívánunk adni az amerikai békeközvetítésnek - áll a kabinet közleményében. A csütörtöki merényletben három izraeli és az elkövető vesztette életét, több mint negyven ember megsebesült.

Cheney nem találkozik Arafattal

A merénylet miatt - melynek elkövetését a Jasszer Arafat Fatah nevű mozgalmának radikális frakciója, az al-Aksza Mártírjainak Brigádja vállalta magára - valószínűleg elmarad Dick Cheney amerikai alelnök és a palesztin vezető jövő hétre tervezett találkozója - jelenti a BBC.

Bush csalódott

Arafat ugyan "azonnali és megfelelő" lépéseket helyezett kilátásba a csütörtökihez hasonló merényletek és a mögöttük álló szervezetek felszámolására, Bush amerikai elnök elégedetlenségének adott hangot a palesztin vezetővel szemben.

Csalódtam Arafatban, neki minden erejétől telhetőt el kellene követnie az erőszak megállítása érdekében - nyilatkozta Bush Texasban. A támadást követően Izrael elhalasztotta a béketárgyalások csütörtök éjszaka esedékes megbeszélését. Az izraeli televízió beszámolója szerint az ország biztonsági kabinetje "dühét elfojtva" határozott a megtorlás elhalasztása mellett. Ezt a hozzáállást azonban nem folytatják a végtelenségig - figyelmeztetett a testület.  • Tippek
  • Lakáshitel