Emma
9 °C
26 °C

Az arab államok elítélik az izraeli bombázást

2001.04.16. 21:20
Széles körben bírálják Izraelt amiatt, hogy légicsapást mért egy szíriai radarállomás ellen Libanonban. A libanoni elnök szerint a rajtaütés a konfliktus kiszélesedéséhez vezethet. Jordánia elítélte a támadást, mindazonáltal az ország külügyminisztere nem halasztotta el a hétfői izraeli látogatását. Izrael közölte, hogy az akció megtorlás volt a Libanonban állomásozó Hezbollah gerillák támadása miatt. A hadsereg által kiadott közlemény szerint Szíria a Hezbollahnak nyújtott támogatással továbbra is bátorítja az Izrael elleni terrorizmust.
Izrael a radarállomás elleni akcióval egyértelmű üzenetet küldött a szír vezetésnek: drága árat fog fizetni, ha nem hagy fel a zsidó állam ellen harcoló Hezbollah-gerillák támogatásával. Ron Kitri dandártábornok, az izraeli hadsereg szóvivője szerint a damaszkuszi vezetés tudomására akarták hozni, hogy "most már elég, eddig és ne tovább".

Hárman meghaltak

Hezbollah: Teheránból irányítva
A síita fundamentalista Hezbollah szervezet 1982-ben, az izraeli katonák libanoni bevonulása után alakult meg. A Teheránból irányított és pénzelt szervezet egy iráni mintára létrehozott iszlám köztársaság megteremtéséért küzd Libanonban. A Hezbollahnak hozzávetőlegesen 7000 állandó harcosa van, de szükség esetén további embereket tud mozgósítani.
A libanoni légtérbe mélyen berepülő izraeli harci repülőgépek hétfőre virradóra megsemmisítettek egy szíriai radarállomást, amely 45 kilométerre volt a libanoni fővárostól, Bejrúttól. A légicsapásban legalább három szíriai katona életét vesztette. Libanon és Szíria 1991-ben segítségnyújtási egyezményt kötött, Libanonban 300 ezer szíriai katona állomásozik. Izrael utoljára 1996 áprilisában támadott szíriai katonai állást Libanonban. A Bekaa-völgyben most végrehajtott akcióval Izrael egyik katonája halálát torolta meg, akit szombaton gyilkoltak meg a Hezbollah tagjai - írta az MTI.

Damaszkusz az újabb válságért Izraelt hibáztatja

Az akciót követően a szír vezetés egyik - nevének elhallgatását kérő tagja - közölte: Damaszkusz fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát minden agresszióval szemben. Szíriai megítélés szerint a légitámadás növeli a feszültséget a régióban. Ezért Damaszkusz az újabb válságért minden felelősséget Izraelre hárít. A tisztségviselő egyúttal felszólította az ENSZ-t, hogy foglaljon határozottan állást e veszélyes provokációkkal szemben, és tegyen erőfeszítéseket azért, hogy Izrael kivonuljon a megszállt arab területekről.

Aggodalmak, mindenütt

Szíriai és libanoni tisztek a helyszínen
fotó: EPA
Emile Lahud libanoni elnök szerint a Libanonban lévő szíriai objektumok elleni izraeli légitámadások "általános konfrontációhoz" vezethetnek. Palesztin illetékesek sürgették az Egyesült Államokat és az arab nemzeteket, hogy állítsák meg a fegyveres konfliktus eszkalációját. Nazi Amr, a parlamenti ügyek minisztere szerint Washingtonnak azonnal lépnie kell, hogy megállítsa a közel-keleti helyzet romlását, és visszavigye az arabokat és az izraelieket a tárgyalóasztalhoz.

A Jeruzsálemben tartózkodó Abdullah al-Hatib jordániai külügyminiszter olyan indokolatlan és elfogadhatatlan lépésnek nevezte az izraeli támadást, amely veszélybe sodorhatja a térség stabilitását és biztonságát. Hatib, aki három órás tárgyalást folytatott Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel, az első arab politikus, aki a zsidó államba látogat Ariel Saron kormányfő hatalomra jutása óta.

A francia külügyminisztérium hétfőn mélységes aggodalmát fejezte ki a bombázás miatt, és felszólított "minden érdekelt felet", hogy vessen véget az erőszaknak. Párizs rendkívül gyors reagálásában figyelmeztetett a harci cselekmények eszkalációjának veszélyére

Palesztin támadás, izraeli megtorlás Palesztinok legkevesebb öt aknagránátot lőttek ki hétfőn a Gázai övezetből a határtól öt kilométerre lévő, dél-izraeli Szderot településre, de izraeli katonai tisztviselők szerint a lövedékek sem sebesülést, sem károkat nem okoztak.

Az izraeli hadsereg gyors megtorló akcióval válaszolt, harckocsikból és nehézgéppuskákból zúdított tüzet a Gázai övezetben lévő palesztin biztonsági célpontokra Beit Hanun körzetében, megsebesítve három rendőrt - közölték palesztin biztonsági források. Izraeli közlés szerint a hadsereg azokat a palesztin állásokat támadta, amelyekből a lövedékek érkeztek.

A Reuters tudósítása szerint ez volt a Gázai övezettel szomszédos izraeli területet legmélyebben érő aknagránát-támadás a palesztin felkelés múlt szeptember végi kezdete óta.