Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kerítéssel veszik körül Izraelt

2002.06.16. 19:37
Izrael vasárnap megkezdte a Jordán folyó nyugati partvidékén annak a biztonsági kerítésnek a megépítését, amelytől azt reméli, hogy megnehezíti palesztin szélsőségesek Izrael ellenes támadásait.
Az Izraelt és a palesztin területeket elválasztó kerítés a palesztin öngyilkos merénylők izraeli területre való bejutását hivatott megakadályozni. A létesítmény építését a ciszjordániai Dzseníntől nyugatra, a határ menti Kafr Szálem izraeli arab település közelében kezdték meg.

A térségben a Reuters szerint napok óta dolgoznak a földgyaluk, de a munkálatok "hivatalosan" azzal vették kezdetüket, hogy vasárnap Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter felkereste az építkezés színhelyét. Izrael Dzsenínt a terrorizmus melegágyának tartja, a hadsereg pedig reméli, hogy a kerítés felépítése után 80-90 százalékkal kevesebb merénylő tud majd behatolni izraeli területre.

Kilométerenként 1 millió dollár

A 110 kilométer hosszúra tervezett kerítés várhatóan fél év alatt készül el, felszerelik mozgásérzékelőkkel, őrtornyokkal erősítik meg, és árkokkal övezik. Az építési költségek kilométerenként 1 millió dollárt tesznek ki. A létesítmény Izraelt elválasztja majd a ciszjordániai Dzsenín, Túl-Karm és Kalkílija palesztin városoktól. Később Jeruzsálem köré is kerítést terveznek építeni.

Eliezer azt hangoztatta, hogy az építkezéssel új szakasz kezdődik az izraeli állampolgárok biztonságának szavatolásában, és a kerítés nem politikai határ. A megszállt területeken élő zsidó telepesek és az izraeli békemozgalom, a palesztinok és az izraeli arabok viszont határozottan ellenzik az építkezést.

Aggályok

A zsidó telepesek és izraeli jobboldali pártok ideológiai és biztonsági okokból utasítják el a kerítést. Attól tartanak, hogy az előrevetít egy majdani politikai határt, illetve Izrael az építkezéssel feladja a vallás által motivált igényét a nyugati partvidékre, mint a zsidók bibliai települési területére.

A palesztin vezetés is tart attól, hogy Izrael e lépésével mintegy előrevetíti a béketárgyalásokon kialakítandó határvonalat. Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló vasárnap azzal is vádolta Izraelt, hogy "kis kantonokra" szeretné felosztani a palesztin területeket, és a faji megkülönböztetésen alapuló hajdani dél-afrikainál is rosszabb, új apartheid-rendszert kíván életre hívni. A kerítés érzékenyen érintheti az Izraelbe hajnalonként beszökő, feketén dolgozó palesztin munkásokat is, a határ menti területek arab lakosai pedig mozgásszabadságukat is féltik.