Piroska
3 °C
3 °C

Kerítéssel veszik körül Izraelt

2002.06.16. 19:37
Izrael vasárnap megkezdte a Jordán folyó nyugati partvidékén annak a biztonsági kerítésnek a megépítését, amelytől azt reméli, hogy megnehezíti palesztin szélsőségesek Izrael ellenes támadásait.
Az Izraelt és a palesztin területeket elválasztó kerítés a palesztin öngyilkos merénylők izraeli területre való bejutását hivatott megakadályozni. A létesítmény építését a ciszjordániai Dzseníntől nyugatra, a határ menti Kafr Szálem izraeli arab település közelében kezdték meg.

A térségben a Reuters szerint napok óta dolgoznak a földgyaluk, de a munkálatok "hivatalosan" azzal vették kezdetüket, hogy vasárnap Benjámin Ben Eliezer izraeli védelmi miniszter felkereste az építkezés színhelyét. Izrael Dzsenínt a terrorizmus melegágyának tartja, a hadsereg pedig reméli, hogy a kerítés felépítése után 80-90 százalékkal kevesebb merénylő tud majd behatolni izraeli területre.

Kilométerenként 1 millió dollár

A 110 kilométer hosszúra tervezett kerítés várhatóan fél év alatt készül el, felszerelik mozgásérzékelőkkel, őrtornyokkal erősítik meg, és árkokkal övezik. Az építési költségek kilométerenként 1 millió dollárt tesznek ki. A létesítmény Izraelt elválasztja majd a ciszjordániai Dzsenín, Túl-Karm és Kalkílija palesztin városoktól. Később Jeruzsálem köré is kerítést terveznek építeni.

Eliezer azt hangoztatta, hogy az építkezéssel új szakasz kezdődik az izraeli állampolgárok biztonságának szavatolásában, és a kerítés nem politikai határ. A megszállt területeken élő zsidó telepesek és az izraeli békemozgalom, a palesztinok és az izraeli arabok viszont határozottan ellenzik az építkezést.

Aggályok

A zsidó telepesek és izraeli jobboldali pártok ideológiai és biztonsági okokból utasítják el a kerítést. Attól tartanak, hogy az előrevetít egy majdani politikai határt, illetve Izrael az építkezéssel feladja a vallás által motivált igényét a nyugati partvidékre, mint a zsidók bibliai települési területére.

A palesztin vezetés is tart attól, hogy Izrael e lépésével mintegy előrevetíti a béketárgyalásokon kialakítandó határvonalat. Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló vasárnap azzal is vádolta Izraelt, hogy "kis kantonokra" szeretné felosztani a palesztin területeket, és a faji megkülönböztetésen alapuló hajdani dél-afrikainál is rosszabb, új apartheid-rendszert kíván életre hívni. A kerítés érzékenyen érintheti az Izraelbe hajnalonként beszökő, feketén dolgozó palesztin munkásokat is, a határ menti területek arab lakosai pedig mozgásszabadságukat is féltik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!