Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Közel-Kelet: arab csúcsértekezletet hívtak össze

2000.10.06. 14:38
A tíz halálos áldozatot követelő összecsapások után péntek alkonyattájt elhallgattak a fegyverek Ciszjordániában és a Gáza-övezetben. Az izraeli hadsereg csütörtöktől hétfő estéig, a jóm kipúri zsidó ünnep idejére lezárta a palesztin területek határát. Mubarak egyiptomi elnök október 21-re összehívta az arab csúcsértekezletet, Barak izraeli kormányfő pedig a tárgyalások folytatására szólított fel.
Péntek este ismét - már sokadszor - elhallgattak a fegyverek Ciszjordániában és a Gáza-övezetben. A reggeli, és a déli imát követő, alkonyatig folytatódó összecsapásokban tíz palesztin halt meg. Jelentések szerint a palesztin biztonsági erők - eddig példátlan módon - megakadályozták a tüntetőket abban, hogy megrohamozzák a jeruzsálemi izraeli állásokat.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az állami tévében bejelentette: október 21-én összeül Kairóban az arab csúcsértekezlet, amelynek feladata egy egységes álláspont kialakítása a palesztin kérdésben.

A harag napja

Péntek reggel ,,harag napját" hirdetett a Hamasz szélsőséges, a békefolyamatot elvető palesztin szervezet, és a felhíváshoz csatlakozott Arafat palesztin vezető mozgalma, a Fatah is. Korábban a palesztin vezetők cáfolták azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a Fatah, a Palesztin Felszabadítási Szervezet fő mozgalma eddig még nem kapott utasítást a harci cselekmények beszüntetésére, mondván, egyoldalú izraeli agresszióról van szó.

A BBC beszámolója szerint az izraeli hadsereg csütörtöktől hétfő estéig, a jóm kipúri zsidó ünnep idejére lezárta a palesztin területek határát. Erre minden évben sor kerül, a zavargásokat megakadályozandó.

Pénteken több arab országban is Amerika- és Izrael-ellenes tüntetések voltak. A legnagyobbat Tuniszban szervezték, ahol maga az ország elnöke, Zin el-Abidin ben Ali és Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke vezette a tízezres tüntető menetet. Rokonszenvtüntetésekre került sor Dániában, Franciaországban, és a budapesti izraeli nagykövetség előtt is.

Arafat diplomáciai körúton, Barak folytatná a tárgyalásokat

Arafat csütörtökön Tuniszba utazott, ahonnan Spanyolországba folytatja útját. A spanyol kormányfő korábban felajánlotta a közvetítést a két fél között. A palesztin vezetés csütörtökön felszólítást intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben az izraeli agresszió megszüntetését, és egy független vizsgálóbizottság felállítását követelték. A BT állandó vétójoggal rendelkező tagja, az Egyesült Államok jelezte, hogy nem támogatja az indítványt.

Barak izraeli miniszterelnök több politikushoz intézett levelében bírálta a Palesztin Hatóság vezetőjét, aki szerinte csak a felelősség alól akar kibújni a vizsgálóbizottság felállításának sürgetésével. Barak arra is kérte levelében a külföldi vezetőket, hogy bírják rá Jasszer Arafatot a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre - jelentette az MTI.

Az összecsapások, amelyekben legalább hetven ember meghalt, múlt csütörtökön robbantak ki, miután Ariel Saron jobboldali ellenzéki politikus látogatást tett a muszlimok és a zsidók által egyaránt szentként tisztelt Templom-hegyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!