Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenkét halott, száznál is több sérült a Gázai övezetben

2002.10.07. 10:09
Rakétát lőtt a tömegbe és egy kórházat is tűz alá vett az izraeli hadsereg hajnali, Khan Junisz-i támadása során. Az akcióban legalább tizenketten életüket vesztették, több mint száz ember megsebesült. A palesztinok szerint a hadsereg vérengzést hajtott végre a palesztin városban, az izraeli kormány célja a Gázai övezet és Ciszjordánia újbóli megszállása. A hadsereg szerint ütközetre került sor, miután palesztin szélsőségesek tüzet nyitottak visszavonulóban lévő alakulataikra.
Legalább tizenkét palesztin életét vesztette, 115 pedig megsebesült azután, hogy az izraeli hadsereg tankjai helikopterek támogatásával behatoltak a Gázai övezetbeli Khan Junisz városába. A palesztin orvosok és a szemtanúk elmondása szerint az áldozatok valamennyien civilek, a hadsereg híradásai fegyveresekről számoltak be. A négy órás akció során egy helikopter rakétát lőtt a gyülekező palesztinok közé, a robbanásban nyolc ember vesztette életét.

Tűz alá vették a kórházat

Az izraeli katonák később géppuskatűz alá vették a Khan Junisz-i Nasszer kórházat. A kórházban éppen több száz palesztin gyűlt össze, hogy sebesült rokonai sorsa után érdeklődjön - jelentette az AP helyi tudósítója. A támadásban négyen sebesültek meg, köztük egy 14 éves fiú is. A több mint száz sérült közül húszan kritikus állapotban vannak. A legfiatalabb sebesült nyolc, a legidősebb hetvenöt éves.

Ütközet

A támadás során heves ellenállásba ütközött az izraeli hadsereg, visszavonulás közben nagyszámú palesztin fegyveres nyitott tüzet a katonákra, "szabályos ütközetre került sor" - mondta el az AP-nek Israel Ziff dandártábornok. Az akciót egy robotrepülőgép filmre is vette - tette hozzá. A palesztinok beszámolói szerint azonban a helyi lakosok csak a károkat akarták felmérni, ezért vonultak az utcákra. Az izraeli helikopter ekkor lőtt ki rakétát a tömegre.

Szélsőségesekre vadásztak?

A támadás nem sokkal éjfél után kezdődött, negyven izraeli tank ekkor kezdte bombázni Khan Junisz főutcáinak házait. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a katonák a város Amal kerületében tűzharcba keveredtek az iszlám szélsőségesekkel. A város a Hamasz terroristacsoport egyik központja, a második intifáda legvéresebb összecsapásainak helyszíne - írja a BBC.

Vérengzés

Vérengzés - jellemezte az izraeli katonai akciót Saeb Erakat palesztin tájékoztatási miniszter. "Akárhányszor közelebb kerül a válság rendezése az izraeli hadsereg ehhez hasonló háborús bűncselekményeket követ el. Az izraeli kormány célja a Gázai övezet és Ciszjordánia újbóli, teljes megszállása" - nyilatkozta Erakat az AP-nek. Izraeli kormányzati források egyelőre nem kívántak reagálni a támadás hírére.