Piroska
3 °C
4 °C

Tizenkét halott, száznál is több sérült a Gázai övezetben

2002.10.07. 10:09
Rakétát lőtt a tömegbe és egy kórházat is tűz alá vett az izraeli hadsereg hajnali, Khan Junisz-i támadása során. Az akcióban legalább tizenketten életüket vesztették, több mint száz ember megsebesült. A palesztinok szerint a hadsereg vérengzést hajtott végre a palesztin városban, az izraeli kormány célja a Gázai övezet és Ciszjordánia újbóli megszállása. A hadsereg szerint ütközetre került sor, miután palesztin szélsőségesek tüzet nyitottak visszavonulóban lévő alakulataikra.
Legalább tizenkét palesztin életét vesztette, 115 pedig megsebesült azután, hogy az izraeli hadsereg tankjai helikopterek támogatásával behatoltak a Gázai övezetbeli Khan Junisz városába. A palesztin orvosok és a szemtanúk elmondása szerint az áldozatok valamennyien civilek, a hadsereg híradásai fegyveresekről számoltak be. A négy órás akció során egy helikopter rakétát lőtt a gyülekező palesztinok közé, a robbanásban nyolc ember vesztette életét.

Tűz alá vették a kórházat

Az izraeli katonák később géppuskatűz alá vették a Khan Junisz-i Nasszer kórházat. A kórházban éppen több száz palesztin gyűlt össze, hogy sebesült rokonai sorsa után érdeklődjön - jelentette az AP helyi tudósítója. A támadásban négyen sebesültek meg, köztük egy 14 éves fiú is. A több mint száz sérült közül húszan kritikus állapotban vannak. A legfiatalabb sebesült nyolc, a legidősebb hetvenöt éves.

Ütközet

A támadás során heves ellenállásba ütközött az izraeli hadsereg, visszavonulás közben nagyszámú palesztin fegyveres nyitott tüzet a katonákra, "szabályos ütközetre került sor" - mondta el az AP-nek Israel Ziff dandártábornok. Az akciót egy robotrepülőgép filmre is vette - tette hozzá. A palesztinok beszámolói szerint azonban a helyi lakosok csak a károkat akarták felmérni, ezért vonultak az utcákra. Az izraeli helikopter ekkor lőtt ki rakétát a tömegre.

Szélsőségesekre vadásztak?

A támadás nem sokkal éjfél után kezdődött, negyven izraeli tank ekkor kezdte bombázni Khan Junisz főutcáinak házait. Az izraeli hadsereg közleménye szerint a katonák a város Amal kerületében tűzharcba keveredtek az iszlám szélsőségesekkel. A város a Hamasz terroristacsoport egyik központja, a második intifáda legvéresebb összecsapásainak helyszíne - írja a BBC.

Vérengzés

Vérengzés - jellemezte az izraeli katonai akciót Saeb Erakat palesztin tájékoztatási miniszter. "Akárhányszor közelebb kerül a válság rendezése az izraeli hadsereg ehhez hasonló háborús bűncselekményeket követ el. Az izraeli kormány célja a Gázai övezet és Ciszjordánia újbóli, teljes megszállása" - nyilatkozta Erakat az AP-nek. Izraeli kormányzati források egyelőre nem kívántak reagálni a támadás hírére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!