Auguszta
-7 °C
0 °C

Folytatódnak a harcok Izraelben

2000.10.09. 21:41
Kofi Annan ENSZ-főtitkár hétfőn este a térségbe érkezett, és elképzelhető, hogy csatlakozik hozzá Clinton amerikai elnök is. Már Szíriában van Igor Ivanov orosz külügyminiszter, hogy Asszad elnökkel tárgyaljon a konfliktus kiszélesedését megakadályozandó. A Barak által adott negyvennyolc órás határidő lejárta után is folytatódtak a harcok Izraelben.
Hétfőn este lejárt az a negyvennyolc órás határidő, amit Barak izraeli kormányfő adott Arafat palesztin vezetőnek az erőszakos akciók leállítására, ellenkező esetben megszakítja a béketárgyalásokat. Bár hétvégén újra sikerült tűzszünetben megállapodniuk a harcoló feleknek, a fegyvernyugvás nem volt hosszú életű. A szórványos harcok az ultimátum lejárta után is folytatódtak a hadsereg és a palesztinok között.

Eközben Tel-Avivba érkezett Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki közel-keleti látogatása során közvetíteni próbál a térségben tomboló erőszak beszüntetése érdekében. A világszervezet főtitkára azonnal tárgyalásokat kezdett Slomo Ben Ami izraeli ügyvezető külügyminiszterrel, Ehud Barak kormányfő pedig kedden fogadja Annant. Az ENSZ főtitkára ellátogat Gázába is, és ott találkozik Jasszer Arafat palesztin vezetővel - jelentette az MTI az AFP-re hivatkozva.

Hétfőn újabb erőszakos megmozdulásokra került sor Izraelen belül, Názáretben. Itt zsidó fiatalok támadták meg az arabok lakta negyedet, és a rendőrségi beavatkozásban egy arab meghalt. Az AFP-nek nyilatkozva egy arab elmondta, a hatóságok a zsidók oldalán avatkoztak be, de ezt a rendőrség tagadta. A hétvégi összecsapásokban egyébként életét vesztette Joseph Liberman, demokrata párti alelnökjelölt unokatestvére is.

Fokozódó diplomáciai erőfeszítések

A harctéri erőfeszítések mellett a diplomaták is szót kaphatnak e hét elején a Közel-Keleten. Hétfő este Izraelbe érkezik Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. A világszervezet vezetője a tervek szerint találkozik Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel és Jasszer Arafattal, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével. Igor Ivanov, orosz külügyminiszter pedig Damaszkuszba érkezett vasárnap, hogy Asszad szír elnökkel tárgyaljon. Asszad korábban telefonon beszélt Putyin orosz elnökkel is, Ivanov pedig Libanonban, majd Izraelben folytatja megbeszéléseit - jelentette a CNN. A hétvégén összecsapások voltak Izrael és a Szíria által ellenőrzött Libanon határán, ami felvetette a konfliktus kiszélesedésének lehetőségét.

Az EU is részt kíván venni a békefolyamatban

Hétfőn az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország külügyminisztere, Hubert Védrine jelezte, az unió hozzá kíván járulni a helyzet stabilizálásához. Ezért kedden várhatóan a térségbe utazik Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Miután a hétvégén az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélte el a túlzott erő alkalmazását a palesztinok ellen, szóba került az is, hogy Clinton amerikai elnök csatlakozik az ENSZ-főtitkárhoz, és esetleg csúcstalálkozón venne részt Egyiptomban. A hét közepére tervezett találkozóról egyelőre még nem született végleges döntés - számolt be az MTI. Abban azonban egyetértés van az izraeliek és az amerikaiak közt, hogy nincs értelme újabb csúcstalálkozó összehívásának, amíg a jelenlegi harci cselekményeket be nem szüntetik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!