Judit
3 °C
7 °C

Izrael helikopterekkel támadta a palesztin területeket

2000.10.12. 21:40
Az izraeli hadsereg helikopterekkel és tankokkal támadást intézett ramallahi és gázai célpontok ellen, miután délelőtt palesztinok megostromoltak egy palesztin rendőrőrsöt és agyonvertek két izraeli rendőrt. Az áldozatok száma nem ismert, de valószínűleg tizenöt-húsz ember megsérült. Arafat hadüzenetként értékelte az akciót. A támadást már leállították.
Az agyonvert izraeli rendőröket a palesztin hatóságok korábban kémkedés vádjával vették őrizetbe. A megtorló izraeli helikopterek csapást mértek két palesztin rendőrőrsre és lerombolták a ramallahi palesztin rádióállomást.

A palesztin tüntető az izraeli katona vérét mutatja tenyerén
A helikopterek Jasszer Arafat palesztin vezető gázai házát is támadták. Arafat, aki George Tennet CIA-főnökkel találkozott, hadüzenetként értékelte az izraeli akciót.

Az izraeli hatóságok a légitámadást követően lezárták a palesztin területeket, és csak különleges esetben engednek ki palesztinokat. Ehud Barak izraeli miniszterelnök ,,súlyosnak" minősítette a helyzetet, és rendkívüli ülésre hívta össze kabinetjét. A hadsereg szóvivője elmondta: órákkal korábban figyelmeztették a palesztin hatóságokat, tehát lett volna idejük az épületek kiürítésére.

Raanan Gissin, az izraeli hadsereg ezredese a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: a támadás több, mint a két katona meggyilkolásának megtorlása. ,,Az a célunk, hogy megértessük a palesztinokkal, hogy nem toleráljuk a történteket. Még a háborúban is vannak bizonyos szabályok, amiket nem lehet megsérteni" - mondta Gissin.

Ehud Barak miniszterelnök a kabinet ülése után bejelentette: a támadást leállították, de az ilyen bűncselekményeket a jövőben is hasonló módon torolják meg. A miniszterelnök rendkívüli válság-kabinet összehívását tervezi.

Izraeli rakéta becsapódása
Kofi Annan ENSZ-főtitkár, aki az utóbbi napokban közvetített a két fél között, kijelentette: az incidens komolyan megnehezíti a konfliktus megoldását. Annan csütörtökön azért találkozott Emile Lahoud libanoni elnökkel, hogy megpróbálja elérni a Hezbollah által korábban foglyul ejtett három izraeli katona szabadon bocsátását. Az ENSZ-főtitkár korábban rávette a feleket, hogy Tennet vendégeként magas szintű megbeszéléseket folytassanak, de a csütörtöki események után valószínűtlen, hogy a korábbi menetrend alapján csúcstalálkozót rendeznének.

Madeleine Albright amerikai külügyminiszter és Bill Clinton elnök felszólította az izraeli vezetést a konfliktus rendezésére. Albright Arafatot is figyelmeztette: azonnal le kell állítania a palesztinok provokációit.

Avraham Burg, a Knesszet szóvivője kijelentette: Izrael hajlandó folytatni a béketárgyalásokat, de mindent megtesz saját biztonsága érdekében. Jasszer Arafat közölte: a palesztin nép addig küzd, míg független államot nem alapíthat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?