Frigyes
18 °C
24 °C

Mégis lesz csúcstalálkozó?

2000.10.13. 15:37
Elképzelhető, hogy mégis sor kerül egy csúcstalálkozóra az izraeli és a palesztin fél között Egyiptomban, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő elnöklésével. Az izraeli hadsereg teljes készültségben van, a palesztin területeket blokád alá helyezték. Elszigetelt összecsapásokra került sor napközben, de az erőszak nem terjedt tovább. Arafat palesztin elnök elrendelte a csütörtökön meglincselt izraeli katonák gyilkosainak letartóztatását.
Elképzelhető, hogy mégis sor kerül egy csúcstalálkozóra az izraeli és a palesztin fél között Egyiptomban, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő elnöklésével - adták hírül nyugati és magyar hírügynökségek. Több izraeli kormányzati forrás elismerte, hogy vannak ilyen törekvések, de konkrét megállapodás még nem született. Egy ilyen értekezletet leghamarabb vasárnapra lehetne megszervezni - vélekednek Washingtonban. Ehhez azonban - teszik hozzá - arra lenne szükség, hogy Izrael és a palesztinok először is vállaljanak kötelezettséget az erőszakos cselekmények beszüntetésére.

Pénteken is folytatódtak a harcok

Hoszni Mubarak és Jasszer Arafat
Pénteken nap közben több összecsapásra is sor került Ciszjordániában és a Gáza-övezetben, de a harcokban senki nem halt meg. Húsz palesztin sebesültről érkeztek jelentések. Az elmúlt napok légitámadásai óta teljes harckészültségben van az izraeli hadsereg és fenntartják a palesztin területek blokádját. A jeruzsálemi rendőrség megtiltotta a 45 évnél fiatalabb férfiaknak, hogy a pénteki imára a kelet-jeruzsálemi Mecsetek terére menjenek - jelentette az MTI.

Hajnalban Izrael újabb támadásokat intézett palesztin célpontok ellen válaszul egy jerikói zsinagóga felégetésére. Izraeli helikopterek egy rendőrakadémiát lőttek rakétákkal, és tűzharcra került sor Hebron városában is - tájékoztatott a Sky News brit hírcsatorna. Eközben továbbra is folynak az Arafattól független, illetve vele szemben álló iszlám csoportok tevékenységei. Egyesek a lakosság felfegyverzésére szólították fel a palesztin vezetőt, és állítólag folyik az Izrael elleni akciók megszervezése is. Izrael közben arra szólította fel a Palesztin Nemzeti Hatóságot, hogy börtönözzék be újra a néhány napja szabadon engedett Hamasz-tagokat.

Barak nemzeti egységkormányt alakítana

Előző este - azt követően, hogy válaszul két katonájának meglincselésére Izrael légitámadásokat intézett több palesztin célpont, köztük Jasszer Arafat gázai háza ellen - Ehud Barak meghívta kormányába az ellenzéki Likud pártot. A miniszterelnök az elmúlt napokban már többször beszélt attól a szándékáról, hogy nemzeti egységkormányt alakít. A Likud vezetőjét, Ariel Saront a palesztinok és a nemzetközi közvélemény - beleértve az Egyesült Államokat - azzal vádolja, hogy szeptember 28-ai, Templom-hegyre tett látogatásával kiprovokálta a jelenlegi összetűzéseket.

Arafat hadüzenetként értékelte az izraeli támadásokat

Amerikai hadihajó: iszlámista merénylet
Egy ismeretlen szervezet, az "Iszlám Elrettentő Erők" vállalta pénteken a USS Cole amerikai rombolóhajó ellen Ádenben elkövetett robbantást, amelyben 17 katona vesztette életét. " Az AFP jelentése szerint az Iszlám Elrettentő Erők négy feltételt szabott a dzsihád beszüntetésére: "az Egyesült Államok szüntesse be a cionista entitás (Izrael) mindenféle katonai, pénzügyi, gazdasági és politikai támogatását; vonja vissza fegyvereseit az iszlám és arab nemzethez tartotó területekről; hagyjon fel az iszlám mozgalmak és országok ellen szőtt összeesküvésével; szüntesse be az iraki nép bombázását és oldja fel az Irak elleni embargót". A terrortámadásban tizenhét hajózó vesztette életét.

(forrás: MTI)

Jasszer Arafat - aki csütörtökön találkozott Robin Cookkal, a Foreign Office vezetőjével - elítélte az izraeli támadásokat, azokat ,,hadüzenetnek" nevezte, és kijelentette: addig szó sem lehet a béketárgyalások folytatásáról, amíg az izraeli hadsereg nem hagy fel a hadműveletekkel. Arafat egyúttal elítélte a két izraeli katona meglincselését, és utasítást adott gyilkosaik letartóztatására. A brit külügyminiszter, az amerikai elnök és az ENSZ főtitkára egyaránt önmérsékletre, a harcok beszüntetésére, és a tárgyalások folytatására szólította fel az izraelieket és a palesztinokat.

Az Egyesült Államok tartózkodik Izrael elítélésétől

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szintén aggodalmát fejezte ki az események alakulása miatt, de elutasította a palesztinok azon felvetését, hogy tartsanak rendkívüli ülést. Az Egyesült Államok jelezte, hogy mindenképpen megvétózna egy Izraelt elítélő határozatot. Nem hivatalos értesülések szerint a BT mindenképpen meg kívánja várni, amíg a jelenleg még Izraelben tartózkodó Kofi Annan ENSZ-főtitkár visszatér New Yorkba - jelentette az MTI.

Nem hozzák előrébb az október 21-22-re tervezett kairói arab csúcstalálkozót - mondta csütörtökön Amr Musza egyiptomi külügyminiszter, válaszul egy szaúdi diplomata korábbi felvetésére. A rendkívüli csúcs összehívását Hoszni Mubarak egyiptomi államfő kezdeményezte a palesztin területeken elmérgesedett helyzet nyomán.