Huba
17 °C
33 °C

Négy palesztin áldozat vasárnap reggel

2002.10.13. 11:25
A Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban két palesztin vesztette életét a vasárnap hajnali izraeli katonai akcióban, egyikük egy négyéves gyermek Két palesztin fegyverest Izrael területén lőttek le izraeli katonák.
A négyéves kisfiú családjának romba döntött otthona törmelékei alatt lelte halálát. Az izraeli katonák egy szomszédos épületet robbantottak fel, miután kiparancsolták az ott lévőket. A detonáció ereje azonban olyan nagy volt, hogy két környező ház is összeomlott, ahol még aludtak a lakók. Huszonöten sebesültek meg, közöttük a halott kisfiú nagyapja súlyosan - értesült palesztin egészségügyi forrásból az AFP.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy katonái behatoltak a Gázai övezet és Egyiptom határán elterülő Rafahba, miután olyan alagutakat fedeztek fel és robbantottak be, amelyeket "fegyvercsempészek használnak". A hadsereg szerint az alagutak két elhagyott házhoz vezettek, amelyeket "ellenőrzött robbantással" megsemmisítettek.

A másik palesztin áldozat egy 26 éves fiatalember, akit az egyik Rafahba bevonuló izraeli harckocsi lövedéke ölt meg. A katonák állítólag palesztinok gránátdobálását torolták meg, a francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója szerint azonban nem volt semmilyen összecsapás, amikor a lövés eldördült.

Izraeli katonák vasárnap reggel tűzharcban lelőttek két palesztin fegyverest, akiknek Egyiptom felől sikerült beszivárogni Izrael területére. A katonák közük ketten könnyebben megsebesültek.

A hátizsákos palesztinokra, akiknek holtteste mellett golyószórókat és gránátokat találtak, a Negev-sivatagban fekvő Jevul település határában lett figyelmes egy izraeli őrjárat. Izráel Ziv tábornok, a Gázai övezet izraeli katonai parancsnoka a hadsereg rádiójában úgy nyilatkozott: tudomása szerint most először fordult elő, hogy Egyiptom felől szivárogtak be Izrael területére palesztin fegyveresek.