Szilárda
-4 °C
3 °C

Összecsapások a fegyverszünet ellenére

2000.10.17. 17:05
Szemtanúk állítása szerint a kedd este rakétákkal lőtte az izraeli hadsereg a Gáza-övezet déli részén található menekülttáborokat - jelentette az APA osztrák hírügynökség, annak ellenére, hogy kedd délelőtt Sarm-es-Sejkben az izraelieknek és a palesztinoknak sikerült megállapodniuk a harcok azonnali beszüntetésében. Közös nevezőre jutottak az erőszak okait vizsgáló bizottság kérdésében is: az amerikaik és az ENSZ közösen irányítják majd a vizsgálóbizottság munkáját. Több szélsőséges arab szervezet jelezte: folytatják a harcot. Az összecsapások egyelőre nem értek véget.
Szemtanúk állítása szerint a kedd este rakétákkal lőtte az izraeli hadsereg a Gáza-övezet déli részén található menekülttáborokat - jelentette az APA osztrák hírügynökség. Az izraeli hadsereg cáfolta a híreket. A támadásokban négyen sérültek meg, korábban pedig az izraeli katonák felfegyverzett palesztinokkal csaptak össze. Tehát az erőszak a Sarm-es-Sejkben kötött tűzszüneti megállapodás ellenére is folytatódik a Közel-Keleten.

Barak izraeli kormányfő és Arafat palesztin elnök kedd délben végre megegyezett a harcok azonnali beszüntetésében. Írott egyezmény ugyan nem született, Clinton amerikai elnök mégis "áttörésként" értékelte a Sarm-es-Sejkben második napja zajló közel-keleti béketárgyalások eredményét. A felek abban is közös nevezőre jutottak, hogy ki fogja vezetni az erőszak okainak felderítésére felállítandó bizottságot: az izraeliek eredetileg az javasolták, az amerikaiak álljanak a vizsgálóbizottság élén, a palesztinok pedig az ENSZ-re bízták volna a vezetést; a megállapodás értelmében közös irányítású lesz a szervezet. Clinton amerikai elnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az izraeliek beleegyeztek csapataik visszavonásába a harcok megkezdése előtti vonalak mögé - tájékoztatott a Sky News brit hírtelevízió.

Kérdéses, hogy Arafat le tudja-e csillapítani népét

Arafat Gázába visszatérve máris az erőszak beszüntetésére szólított fel, és azt mondta, ezt várja Izraeltől is. Több szélsőséges palesztin szervezet azonban jelezte: folytatják a harcot. Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Madeleine Albright - aki szaúdi vezetőkkel folytatja a tárgyalásokat - üdvözölte a megállapodást. Albright Arafatról szólava hozzátette: "Lehet, hogy nem tart ellenőrzése alatt mindent, de van tekintélye." Korábban kételyek merültek fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a palesztin vezető mennyire ura az eseményeknek. Egyes elemzők szerint az utcai harcok már rég kikerültek Arafat ellenőrzése alól. A bejelentést követően is folytatódtak az összetűzések Kelet-Jeruzsálemben, ahol három izraeli sebesült meg.

Az izraeli miniszterelnök korábban azt mondta, a mai megbeszélések tétje legfeljebb egy tűzszüneti megállapodás, miután Barak - arra hivatkozva, hogy mindenképpen nemzeti egységkormányt alakít, ezért meg van kötve a keze - visszautasította, hogy a békefolyamat folytatásának mikéntjéről tárgyaljon. Clinton azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok két héten belül konzultál a felekkel a béketárgyalások felújításáról - jelentette az MTI. A fegyverszünet hírére fél dollárt esett az olaj világpiaci ára.

Semmire nem jutottak hétfőn

A hétfői találkozón nem sikerült zárónyilatkozatot megfogalmazniuk a feleknek. Egy palesztin illetékes szerint egyetlen pontban sem jutottak egyetértésre. Izraeli források szerint a palesztinok el akarták ismertetni Ariel Saron felelősségét a zavargások kirobbantásában, amire viszont az izraeliek nem voltak hajlandók, ők Arafatot vádolják a két és fél hete tartó harcokért. Az izraeliek az erőszak leállítását, a szabadon engedett Hamasz-terroristák letartóztatását, és a megrongált szent helyek rendbehozását követelik, Arafat viszont azonnali csapatvisszavonást és egy független, az ENSZ által vezetett vizsgálóbizottság felállítását akarja elérni, ami megvizsgálná az erőszak kitörésének okait.

Kedden meghalt egy újabb palesztin: az olajbogyószedő munkást izraeli telepesek támadták meg és ölték meg munka közben. A hétfői harcokban legalább ketten - köztük egy 13 éves fiú - meghaltak, és hatvanan megsebesültek. Az izraeli hadsereg hétfőn este teljes egészében elfoglalta az Egyiptom és a Gázai övezet közötti közlekedést biztosító rafahi átjárót, és kiutasította annak valamennyi palesztin alkalmazottját. A területet zárt katonai övezetnek nyilvánították.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!