Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Közel-Kelet: betartják a tűzszünetet?

2000.10.19. 10:47
Szerda este a Palesztin Hatóság újra börtönbe zárt 25 Hamasz-tagot. A két fél képviselői egymást vádolták az ENSZ-közgyűlés szerdai, rendkívüli ülésszakán. A javuló biztonsági helyzet ellenére Barak izraeli kormányfő azt mondta: félő, hogy a palesztin vezetés nem partner a békekötésre. Csütörtökön megkezdődött a hétvégi arab csúcstalálkozó előkészítése Kairóban.
Csütörtök délelőtt az izraeli hadsereg megkezdte a visszavonulást az összecsapások helyszínéről a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodásnak megfelelően. Újra megnyitották a korábban lezárt karni határátjárót is a Gáza-övezetben, és felszámoltak több palesztin település körüli ellenőrzőpontot is Ciszjordániában. Ezzel párhuzamosan a palesztin hatóság megkezdte a fellépést a tüntetők ellen.

Az izraeli és a palesztin biztonsági erők vezetője találkozott, hogy egyeztessék a rend helyreállítására teendő lépéseket. Az izraeli kormányszóvivő elmondta: ,,Megkezdődött a 48 órás visszaszámlálás. Ennyi idejük van a feleknek a nyugalom helyreállítására és az erőszak megszüntetésére." A nap folyamán eddig kisebb zavargásokról érkezett jelentés a palesztin területekről, de senki nem halt meg. Slomo Ben Ami izraeli közbiztonsági miniszter csütörtökön az izraeli katonai rádióban közölte: komoly információkkal rendelkezik egy merényletre készülő, Izrael területére beszivárgott palesztin kommandóról.

A Fatah nem akar véget vetni a harcnak

Marvan Barguti, a Fatah ciszjordániai vezetője a Háárec izraeli lapban úgy nyilatkozott, hogy nem fog parancsot adni szervezete tagjainak az összecsapások beszüntetésére, mivel az utcákon harcoló tömegről van szó, és nem hadseregről, de ő maga sem akar véget vetni az ellenségeskedéseknek.

Szabadon engedhetik az elrabolt izraeli katonákat?
Szíria elnöke szerdán támogatásáról biztosította Madeleine Albright amerikai külügyminisztert a Hezbollah fogságában lévő három izraeli katona kiszabadításában - adta hírül a Guardian. Albright asszony a hírt kétnapos szaúdi tárgyalásaiból hazatérve közölte egy sajtókonferencián. ,,Az elnök nem mondott egyértelmű igent, de megértette, hogy a katonák kiszabadítása rendkívül fontos számunkra" - kommentálta tárgyalásai eredményét a külügyminiszter. Mint ismeretes, a szélsőséges terrorszervezet október hetedikén rabolta el a három izraeli katonát, köztük egy magas rangú tisztet. Szíria, amely megszállva tartja Libanont, komoly befolyással lehet a Hezbollahra.

Szerda este a Palesztin Hatóság újra börtönbe zárt 25 Hamasz-tagot, engedve az izraeliek követelésének. A radikális iszlámista szervezet 90 tagját Arafat múlt héten engedte szabadon, az összecsapások csúcspontján. A Dzsamáa Iszlámija muzulmán fegyveres csoport szerdán arra szólította fel a hadsereg katonáit, hogy öljék meg Ehud Barak izraeli kormányfőt és Bill Clinton amerikai elnököt, ha még egyszer beteszik a lábukat Egyiptomba.

Barak nem bízik a palesztin vezetésben

Ehud Barak izraeli kormányfő azonban szerdai beszédében azt mondta: félő, hogy Izrael nem fog tudni békét kötni a palesztinokkal. "Sajnálom, de azt kell mondanom: nem vagyok biztos abban, hogy e pillanatban létezik olyan fél, amely partnerünk lehet a békéhez nélkülözhetetlen nehéz és bátor döntések meghozatalában" - jelentette ki.

Arab csúcstalálkozó a hétvégén

A legtöbb arab állam - élükön Szíriával - keményen kritizálta a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodást, és keményebb fellépésre szólított fel Izrael ellen. Kairóban csütörtökön megbeszéléseket kezdtek az arab országok külügyminiszterei, hogy előkészítsék a hét végére tervezett arab csúcsértekezletet. Az 1996 óta első ízben összehívott találkozó célja közös álláspontot kialakítani Izrael ellen. Faruk as-Saraa szíriai külügyminiszter mindjárt a megnyitón a békés rendezési folyamat leállítását követelte, egyetértésben Szelim el-Hossz libanoni kormányfővel, aki szerdán az Izraellel való diplomáciai kapcsolatok megszakítását vetette fel. A békefolyamatot ellenző Irak szent háborúra szólított fel Palesztináért.

Heves vita az ENSZ-közgyűlésben

Az izraeli és palesztin küldött egymás országát vádolta az ENSZ-közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, amelyet az arab államok kérésére, az izraeliek és palesztinok között kirobbant erőszak miatt hívtak össze. A palesztin megfigyelő túlzott erő alkalmazásával vádolta az izraelieket, és követelte: vizsgálják ki az erőszak kiváltó okait. Az izraeli ENSZ-képviselő visszautasította a vádat. (Korábban az ENSZ BT egy ezt tartalmazó határozatot fogadott el, és egy a Közgyűlés előtt levő keményebb hangvételű állásfoglalás tervezetében is szerepel.) Felszólította Jasszer Arafat palesztin vezetőt a viszálykodás és a provokációk beszüntetésére.

Richard Holbrooke, amerikai ENSZ-nagykövet, aki az egyedüli tartózkodó volt a túlzott erő alkalmazását elítélő BT-határozat elfogadásakor, kijelentette: bármely hasonló tervezetet megvétóz. Holbrooke ellenezte a Közgyűlés mostani összehívását is. Az ülést péntekig elhalasztották.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!