Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Amerikai békeoffenzíva a Közel-Keleten

2002.10.24. 12:37
Csütörtökön kezdi tárgyalni az amerikaiak új béketervét a Bush-kormány különleges megbízottja a palesztin vezetéssel, bár a tárgyalásokból ismét kihagyják a kegyvesztetté lett Jasszer Arafatot. A terv szerint Palesztina 2005-ben válhatna függetlenné. Ennél azonban sürgősebb választ remélnek az amerikaiak a készülő Irak elleni hadműveletekre tekintettel.
Megérkezett Izraelbe az amerikai kormány különleges küldötte, Villiam Burns külügyminiszter-helyettes, hogy megtárgyalja az izraeli és palesztin vezetőkkel a legújabb amerikai béketerv részleteit. Az amerikaiak javaslata szerint 2005-re jöhetne létre az önálló Palesztina, amennyiben az izraeliek visszavonják csapataikat a megszállt területekről és a palesztinok véget vetnek az öngyilkos támadásoknak.

Béke háború előtt

Az Egyesült Államok számára különösen fontos, hogy az ENSZ, az EU és Oroszország támogatását is élvező tervüket elfogadják az izraeli és palesztin vezetők, mert így nyugodtabb légkörben készülhetnének Irak megtámadására. Reményeikkel szemben azonban a terv hűvös fogadtatásra talált Izraelben - írja a BBC. A helyi média jelentései szerint Saron miniszterelnök szerint a terv nem elégíti ki megfelelően Izrael biztonsági igényeit.

Nem túl ígéretes az sem - írja a BBC - hogy az utóbbi időben ismét gyakoribbak lettek a palesztinok öngyilkos merényletei, és erre adott válaszként az izraeli hadsereg bevonulásai a palesztin fennhatóságú városokba.

Arafattal nem tárgyalnak

A terv a palesztin önkormányzat megreformálását követeli, valamint az öngyilkos merényletek beszüntetését. Cserébe Izraeltől a telepesek építkezéseinek befagyasztását várja, valamint kivonulást a palesztin területekről. Ennek megvalósulása után hat hónappal választásokat tartanának Palesztinában, ahol a 2005-ös végleges békemegállapodásig ideiglenes államiság is megvalósulhatna - szól a terv.

Bár az amerikaiak gyors izraeli válaszban reménykedtek, Simon Peresz külügyminiszter decemberre ígért választ. "A hozzánk eljuttatott tervet leginkább vázlatként tudjuk kezelni" - tette hozzá a Reuters jelentése szerint. Burns csütörtökön palesztin vezetőkkel tárgyal, nem találkozik azonban Jasszer Arafattal, akivel az amerikai vezetés gyakorlatilag megszakította hivatalos kapcsolatait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!