Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Öngyilkos akció a Közel-Keleten

2000.10.26. 15:41
Eredmény nélkül értek véget az izraeli és a palesztin biztonsági erők tűzszüneti tárgyalásai csütörtökön. A Gáza-övezetben egy palesztin meghalt, amikor fölrobbantotta magát egy izraeli őrhely közelében. Hamasz- és Fatah-vezetők tagadták, hogy a palesztin akciókat közösen irányítanák, mondván, az együttműködés Arafat és az iszlámista csoportok közt csak a tüntetések koordinálására terjed ki. Arafat kijelentette: nem áll módjában leállítani az összecsapásokat. Az öngyilkos akciót az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet vállalta magára.
Egy palesztin áldozata van annak az öngyilkos merényletnek, amit csütörtökön intéztek egy izraeli őrállomás ellen a Gáza-övezetben. Az elmúlt két év első öngyilkos akciójának egy könnyebb izraeli sérültje is van - jelentette a hadsereg egy szóvivője. A merényletet csütörtök este az Iszlám Dzsihád nevű radikális szervezet vállalta magára. Az öngyilkos akciót valószínüleg egy 15-24 éves fiatalember követte el. Ma volt az ötödik évfordulója annak, hogy az izraeliek megölték az Iszlám Dzsihád vezetőjét egy titkos bevetésen.

Nafez Azzam, a szervezet vezetője nyilatkozatában azt mondta, ,,erre bizony számítani kell, mert az izraeliek hidegvérrel öldösnek embereket, gyerekeket az utcán."

Izrael új frontot nyit
Slomo Ben Ami megbízott izraeli külügyminiszter jövõ kedden az Egyesült Államokba látogat - közölte csütörtökön az izraeli külügyminisztérium egyik szóvivõje. Ben Ami részt vesz New Yorkban a Rágalmazásellenes Liga értekezletén - jelentette az MTI.

Az izraeli és palesztin biztonsági erők tűzszüneti tárgyalási ma ismét eredménytelenül értek véget. A hivatalos palesztin rádióban szólva egy elnöki szóvivő azt állította, hogy a tárgyalások azért szakadtak meg, mert az izraeli fél nem volt hajlandó visszavonni csapatait a palesztin városok közvetlen közeléből - tájékoztatott a BBC. A támadást és a tárgyalásokat megelőzően egyébként lényegesen javultak az állapotok a megszállt területeken, kevesebb összecsapásra került sor, és - egy hete először - senki nem halt meg.

Baraknak és Arafatnak nem akaródzik Washingtonba menni

Szerdán Clinton amerikai elnök meghívta Arafatot és Barakot, hogy a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás megvalósításáról tárgyaljanak Washingtonban - mivel a két vezető nem hajlandó együtt asztalhoz ülni, külön-külön. Az amerikai elnök hozzátette, hogy Arafat többet is tehetne az erőszak megszüntetéséért, bár elismerte, hogy a palesztin vezető alighanem nem teljesen ura az eseményeknek. Sem az izraeli, sem a palesztin vezető nem fogadta el még a meghívást. Barak egyik tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy most az a legfontosabb, hogy az erőszak megszűnjön. Ahmed Qureia palesztin tárgyaló szerint pedig ,,új formulára van szükség" a békefolyamat folytatásához - számolt be az Associated Press. A palesztinok szeretnék elérni, hogy ne csak az Egyesült Államok, de az európaiak és az oroszok is részt vegyenek a közvetítésben.

Arafat szerda éjjel az ABC amerikai televíziós csatorna reggeli hírműsorában azt mondta, nem tudja leállítani az összecsapásokat. "Nincs egy kapcsoló, amivel leállíthatnám az embereket, gyerekeket, fiatalokat, diákokat. Nagyon dühösek." - fogalmazott.

Arafat szervezete tagadja, hogy terrorista akciókra hívna fel

Szintén szerdán washingtoni források közölték, hogy nagyon komolyan veszik azt a Washington Post-értesülést, miszerint állandó megbeszélések és egyeztetések vannak Arafat körei és a radikális Hamasz és Iszlám Dzsihád közt, valamint hogy az összecsapásokat maga Arafat irányítja. Mahmud Zahar, a Hamasz egyik vezetője azonban azt mondta az AP-nek, hogy az együttműködés csak a tüntetések és a kődobálások koordinációjára terjed ki, a palesztin fegyveres akciókra nem. A Fatah egyik vezetője tagadta, hogy Arafat szervezete terrorista szólítana fel, és a Fatah nevében terjesztett, erre felszólító röpiratokat hamisítványnak nevezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!