Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

'Intifada az államalakításig'

2000.10.27. 12:46
A Fatah egyik vezetője szerint a palesztin területek felkelése, az intifáda egészen a palesztin állam megteremtéséig tart majd. Izraelben továbbra sem tud megegyezni a nemzeti egységkormány megalakításáról Barak kormányfő Munkapártja és Ariel Saron jobboldali Likud tömbje; az alkudozást tovább folytatják. Az Egyesült Államok ellenkezése mellett tárgyalta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a palesztinok békefenntartók kiküldésére vonatkozó kérését.
Jasszer Arafat szervezetének, a Fatahnak a ciszjordániai főtitkára szerint a palesztin területek felkelése, az intifáda egészen a palesztin állam megteremtéséig tart majd. Marván Barguti szerint a felkelés hevessége az elkövetkező hónapokban fokozódni fog.

Vizsgálatot sürget az Amnesty International
Az Amnesty International sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy sem Izrael, sem a Palesztin Hatóság nem fordít figyelmet az elmúlt három hét haláleseteinek kivizsgálására. ,,Jelenleg senki nem törődik a felelősök megállapításával, és ez csak fokozza a két fél közötti meg nem értést. Szükséges, hogy egy független, nemzetközi vizsgálóbizottság derítse fel a halálesetek körülményeit" - mondta Claudio Cordone, az Amnesty International izraeli delegációjának vezetője. A sajtóközleményből az is kiderül, hogy az izraeli kormány október 21-én felállított egy ötfős, izraeli arabokból zsidókból álló bizottságot az összecsapások vizsgálatára. A bizottságnak azonban minimális a jogköre. Hasonlóan, a Palesztin Hatóság, bár együttműködik az izraeliekkel a Ramallahban meglincselt izraeli katonák esetének tisztázásában, nem folytat vizsgálatot az ügyben.

Az Ehud Barak miniszterelnök vezette Izraeli Munkapárt csütörtökön ismét elutasította az ellenzéki Likudnak a nemzeti egységkormány alakításához szabott feltételeit. Ariel Saron, a Likud vezetője ugyanis továbbra is vétójogot követel magának a békefolyamattal kapcsolatos döntésekben. A Likud kikötötte, hogy ha Barak olyan békelépést tesz, amelyet Saron ellenez, akkor az egységkormány feloszlik, és új választásokat rendeznek. A Munkapárt ezt nem tudta elfogadni.

Barak egyébként továbbra is hangoztatja, hogy eltökélt híve a békének, még ha kormánya jelenleg ,,szünetelteti" is a békefolyamatot. Csütörtökön az izraeli miniszterelnök újra beszélt telefonon Clinton amerikai elnökkel, de továbbra sem született döntés Clinton azon szerdai javaslatáról, hogy Barak és Arafat Washingtonban keressék fel őt. Az amerikai elnök a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás betartására akarja rávenni a feleket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön megkezdte annak a palesztin kérésnek a tárgyalását, hogy küldjenek ENSZ-békefenntartókat a térségbe. A palesztinok szerint azért van erre szükség, mert ,,az izraeliek továbbra is gyilkolják népüket". A beadványhoz több - nem csak arab és muszlim - ország csatlakozott. A vitán egyelőre semmilyen döntés nem született, de a napokban folytatják azt. Az Egyesült Államok képviselője rámutatott, hogy az ENSZ csak akkor küldhet ki kéksisakosokat, ha abba mindkét fél beleegyezik, márpedig Izrael ezt elutasítja - jelentette az MTI.