Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

'Intifada az államalakításig'

2000.10.27. 12:46
A Fatah egyik vezetője szerint a palesztin területek felkelése, az intifáda egészen a palesztin állam megteremtéséig tart majd. Izraelben továbbra sem tud megegyezni a nemzeti egységkormány megalakításáról Barak kormányfő Munkapártja és Ariel Saron jobboldali Likud tömbje; az alkudozást tovább folytatják. Az Egyesült Államok ellenkezése mellett tárgyalta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a palesztinok békefenntartók kiküldésére vonatkozó kérését.
Jasszer Arafat szervezetének, a Fatahnak a ciszjordániai főtitkára szerint a palesztin területek felkelése, az intifáda egészen a palesztin állam megteremtéséig tart majd. Marván Barguti szerint a felkelés hevessége az elkövetkező hónapokban fokozódni fog.

Vizsgálatot sürget az Amnesty International
Az Amnesty International sajtóközleményben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy sem Izrael, sem a Palesztin Hatóság nem fordít figyelmet az elmúlt három hét haláleseteinek kivizsgálására. ,,Jelenleg senki nem törődik a felelősök megállapításával, és ez csak fokozza a két fél közötti meg nem értést. Szükséges, hogy egy független, nemzetközi vizsgálóbizottság derítse fel a halálesetek körülményeit" - mondta Claudio Cordone, az Amnesty International izraeli delegációjának vezetője. A sajtóközleményből az is kiderül, hogy az izraeli kormány október 21-én felállított egy ötfős, izraeli arabokból zsidókból álló bizottságot az összecsapások vizsgálatára. A bizottságnak azonban minimális a jogköre. Hasonlóan, a Palesztin Hatóság, bár együttműködik az izraeliekkel a Ramallahban meglincselt izraeli katonák esetének tisztázásában, nem folytat vizsgálatot az ügyben.

Az Ehud Barak miniszterelnök vezette Izraeli Munkapárt csütörtökön ismét elutasította az ellenzéki Likudnak a nemzeti egységkormány alakításához szabott feltételeit. Ariel Saron, a Likud vezetője ugyanis továbbra is vétójogot követel magának a békefolyamattal kapcsolatos döntésekben. A Likud kikötötte, hogy ha Barak olyan békelépést tesz, amelyet Saron ellenez, akkor az egységkormány feloszlik, és új választásokat rendeznek. A Munkapárt ezt nem tudta elfogadni.

Barak egyébként továbbra is hangoztatja, hogy eltökélt híve a békének, még ha kormánya jelenleg ,,szünetelteti" is a békefolyamatot. Csütörtökön az izraeli miniszterelnök újra beszélt telefonon Clinton amerikai elnökkel, de továbbra sem született döntés Clinton azon szerdai javaslatáról, hogy Barak és Arafat Washingtonban keressék fel őt. Az amerikai elnök a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás betartására akarja rávenni a feleket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön megkezdte annak a palesztin kérésnek a tárgyalását, hogy küldjenek ENSZ-békefenntartókat a térségbe. A palesztinok szerint azért van erre szükség, mert ,,az izraeliek továbbra is gyilkolják népüket". A beadványhoz több - nem csak arab és muszlim - ország csatlakozott. A vitán egyelőre semmilyen döntés nem született, de a napokban folytatják azt. Az Egyesült Államok képviselője rámutatott, hogy az ENSZ csak akkor küldhet ki kéksisakosokat, ha abba mindkét fél beleegyezik, márpedig Izrael ezt elutasítja - jelentette az MTI.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?