Lenke
18 °C
28 °C

Csaknem Barakba fojtották a szót

2000.10.30. 16:48
A hétfőn összeült izraeli parlament ülésén az arab képviselők csaknem megakadályozták Ehud Barak miniszterelnököt beszéde elmondásában. Barak, aki vasárnap sem tudott megegyezni az ellenzéki Likud-tömb vezetőjével egy koalíciós kormány felállításáról, még mindig kisebbségben kormányoz. Vasárnapról hétfőre virradó éjjel újabb súlyos harcok voltak az izraeliek és a palesztinok közt, legalább egy palesztin és két izraeli meghalt.
A hétfőn összeült izraeli parlament ülésén az arab képviselők csaknem megakadályozták Ehud Barak miniszterelnököt beszéde elmondásában. A kormányfő végül elmondta, hogy az idő múlásával egyre csökken a béke esélye, és figyelmeztette Jasszer Arafatot arra, hogy az erőszakkal nem ér el semmit. ,,Csak egyesít minket. Tárgyalásokat a tárgyalóasztal körül folytatnak, nem az utcákon, puskákkal és kövekkel".

Az egy hónapja kitört közel-keleti harcok kezdete óta hétfőn először ült össze az izraeli parlament, a Knesszet. Ehud Barak kormányfő kisebbségben kormányoz, a százhúsz mandátumból mindössze harminccal rendelkezik; a miniszterelnök vasárnap sem tudott megegyezni az ellenzéki Likud párttal egy ,,nemzeti szükségkormány" felállításáról. Saron vétójogot követelt magának a békefolyamat kérdéseit illetően, ezt azonban Barak nem tudta elfogadni. A palesztinok hevesen ellenzik Saron koalícióba fogadását, véleményük szerint a jobboldali politikus jelenléte zsákutcába vezetné a tárgyalásokat.

Barak kormányát egyelőre kívülről támogatják

Mindazonáltal Barak kormányát egyelőre nem fenyegeti veszély, mert korábbi koalíciós partnere, a béketárgyalások alatt kilépett ortodox Sasz párt azt mondta, hogy nem vonja meg támogatását. Ellenkező esetben Barak mindenképpen elveszítene egy bizalmatlansági vagy új választások kiírására felszólító indítványt.

Október 15-én tárgyal a PFSZ az államalakításról

Arafat hétfőn Gázában megerősítette, hogy a Palesztin Felszabadítási Szervezet központi bizottsága október 15-én összeül, hogy megvitassa a palesztin állam kikiáltását. "Az ülésre a tervezett időben sor kerül" - mondta Arafat Sarm-es-Sejkből visszatérve, ahol Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyalt. "Nem tudom, hogyan dönt majd a központi bizottság." - tette hozzá. Arafat és Mubarak találkozójáról egyébként semmi nem szivárgott ki.

Súlyos harcok vasárnap és hétfőn is

Vasárnap és hétfőre virradó éjjel folytatódtak a súlyos összecsapások a megszállt területeken. Az AP tudósítása szerint Gáza városa mellett az izraeliek páncélozott harckocsikkal támadják a kövekkel és petróleumbombákkal felszerelt palesztinokat; itt egy 14 éves arab fiú meghalt. Kelet-Jeruzsálemben egy zsidó telepest szúrtak le. Ráfah, Nablusz, Gilo, Beit Dzsala és Morah települések mellett is összecsapásokra került sor, ahol az arabok pokolgépeket vetettek be az izraeliek ellen; mindkét oldalon sebesülésekről számoltak be. Az MTI jelentése szerint az izraeli hadsereg vasárnap éjjel körbevette, és lezárta Jerikó városát.

Az izraeli hadsereg offenzívát indít a miliciák ellen

Az izraeli állami televízió arról számolt be, hogy az izraeliek magukhoz kívánják ragadni a kezdeményezést a palesztin Tanszim miliciával szemben; a három-hatezer főből álló csoport a Jasszer Arafat vezette Fatah egyik szárnya, fiatal, jól felfegyverzett palesztinokból áll.

Az egy hónappal ezelőtt kezdődött összecsapásoknak már csaknem 150 halálos áldozata van - nyolc híján mind arab. A harcok akkor robbantak ki, amikor Ariel Saron jobboldali politikus fegyveresek kíséretében látogatást tett a muszlimok és a zsidók által egyaránt szentként tisztelt Templom-hegyen.