Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Barak helyzete egyelőre stabil

2000.10.31. 19:30
A palesztin vezetés nyilatkozatban kéri az ENSZ-t, az EU-t és az arab világot, hogy határozottan lépjen fel Izraellel szemben, miután az izraeli hadsereg ,,új, az eddiginél is agresszívabb taktikát alkalmaz a palesztinok ellen". Eközben Ehud Baraknak belpolitikai csatáit is folytatnia kell: bár kormányát kívülről támogatják, nem sikerült megegyezésre jutnia a Likuddal egy nemzeti egységkormány felállításáról.
A palesztin nyilatkozat kiadásával egy időben Ariel Saron Likud párti vezető bejelentette, nem támogatják tovább Barakot, és a kormányalakítási tárgyalások kudarca után legjobb lenne, ha a miniszterelnök lemondana. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy új taktikát alkalmaz, és gerillaharcra kiképzett speciális alakulatokat vet be az iszlám militánsok ellen.

Hajnali helikoptertámadás

Hétfő éjjel izraeli helikopterek támadást intéztek több palesztin célpont ellen a Gáza-övezetben és Ciszjordániában. Találat érte a Jasszer Arafathoz közel álló Fatah szervezet irodáit is Nabluszban és Ramallahban, de híradások szerint senki nem halt meg. Efraim Sneh, izraeli miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a támadásokra a hétfői, Jeruzsálemben elkövetett arab akciók miatt adtak utasítást, megtorlásul. Arafat a támadás után kijelentette, hogy az nem félemlíti meg a palesztinokat, és folytatják a jogos ellenállást.

Kedden is folytatódott a lövöldözés

Meg nem erősített információk szerint izraeli katonák kedden lelőttek egy palesztin fiatalt, mikor az megpróbált a Gáza-övezet határán átjutni. Egy másik fiatal, akit szintén a Karni átkelőhelynél lőttek meg, válságos állapotban van. Izrael kedden egy napra lezárta a gázai nemzetközi repülőteret. Ez a harmadik ilyen eset az összecsapások kitörése óta.

Saron lemondásra szólította fel Barakot

Ehud Barak továbbra is szeretne nagykoalíciós válságkabinetet alakítani. A Likud-párttal folytatott tárgyalások kudarcba fulladtak ugyan, de szakértők szerint a kisebbségi kormány legalább egy hónapig még biztonságban van az ortodox Sasz párt támogatásával. Barak pártja jelenleg harminc helyet ellenőriz a százhúsz tagú Knesszetben, míg '99-es választási győzelme után hatvannyolc hellyel rendelkezett. Saron kedden kijelentette: ,,Nem támogathatjuk tovább Barakot és bukott kormányát, és mindent megteszünk, hogy leváltsuk őt".

Arab találkozó

Egyiptomban összeültek az Arab Liga képviselői, hogy eldöntsék, milyen választ adjanak az izraeli támadásokra. Mint arról az Index is beszámolt, tíz nappal korábban az arab vezetők kairói találkozóján a palesztinok támogatásáról döntöttek, de határozott Izrael-ellenes döntéseket nem hoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!