Szilárda
-4 °C
2 °C

Pokolgépes merénylet Jeruzsálemben

2000.11.02. 15:14
Két halálos áldozata van annak a merényletnek, amit röviddel a közel-keleti fegyverszünet megkötése után hajtottak végre ismeretlen tettesek a szent város zsidók lakta részében. Eközben az izraeli hadsereg feloldotta a palesztin települések blokádját és megkezdte a visszavonulást az összecsapások helyszínéről. A csütörtökön ennek ellenére folytatódó harcokban már legalább hárman meghaltak. A Hamasz szélsőséges iszlám szervezet bejelentette, hogy nem fogja tiszteletben tartani a tűzszünetet.
Egy férfi és egy nő meghalt abban a pokolgépes merényletben, amit ismeretlen tettesek hajtottak végre csütörtök kora délután egy nyugat-jeruzsálemi piactéren. A robbanást egy kocsiba rejtett szerkezet okozta, és a halálos áldozatokon kívül további tíz ember megsérült. A Mahane Yehuda piactér már korábban is több bombamerénylet színtere volt. A Hamasz radikális iszlám szervezet korábban bejelentette, hogy nem áll szándékában betartani a tűzszünetet, és a harc folytatására szólított fel.

Az izraeli erők megkezdték a palesztin települések blokádjának feloldását és a visszavonulást - jelentette be a hadsereg szóvivője csütörtök délelőtt. Ezzel egyidőben a palesztin és az izraeli katonai vezetők megbeszéléseket folytatnak a megállapodás végrehajtásáról. Ennek ellenére - arab szemtanúk szerint - csütörtök délelőtt újabb összecsapások voltak a Gáza-övezetben és Kelet-Jeruzsálemben, ahol legalább egy palesztin meghalt.

Arafat Peresszel egyezett meg

A szerda késő esti tűzszüneti megállapodásra azután került sor, hogy Simon Peresz volt izraeli kormányfő és jelenlegi regionális fejlesztési miniszter Gázában tárgyalt Jasszer Arafattal, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökével. Az MTI tájékoztatása szerint Barak izraeli kormányfő irodája jelentette, hogy a kétórás megbeszélésen a felek megegyeztek a harci cselekmények beszüntetésében.

Clinton reméli, ezúttal kitart a tűzszünet

Bill Clinton amerikai elnök azonnal üdvözölte a megállapodást, és reményét fejezte ki, hogy a kudarcot vallott sarm-es-sejki megállapodással szemben a mostani valódi fegyvernyugvást eredményez. A több mint egy hónapja dúló harcokban eddig majdnem százhetven ember halt meg, többségükben palesztinok.

Csütörtök délre nyugalom lesz?

Az izraeli állami rádiónak nyilatkozva Simon Peresz azt mondta, hogy a tűzszünetet hivatalosan csütörtök délben jelentik be. Ekkor várhatóan mind Barak, mind Arafat rádióüzenetben szólítják fel népüket a harcok beszüntetésére. A miniszterelnök közleménye szerint a megegyezés azt is jelenti, hogy a hadsereg nem indít megtorló akciókat a szerdai harcokban elesett három izraeli katonáért.

Heves összecsapások szerdán

Szerdán minden korábbinál hevesebb harcok voltak Ciszjordániában és a Gáza-övezetben. Az izraeli harckocsik ágyúkkal lőtték Nabluszt és Ramallahot, illetve egy Jerikó melletti menekülttábort. Heves tűzharcra került sor Jeruzsálem külvárosában is, ahol az izraeli hadsereg helikopterekkel támadta az arab lövészeket. Az összecsapásokban hat palesztin és három izraeli halt meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!