Benedek
-4 °C
5 °C

Saron háborút hirdet a terrorizmus ellen

2001.12.04. 00:35
Ariel Saron izraeli kormányfő hétfő esti tv-beszédében Jasszer Arafat palesztin elnököt tette felelőssé a hét végi, Izrael-ellenes merényletekért és "háborút hirdetett a terrorizmus ellen". Palesztin részről a nyilatkozatot "hadüzenetként" könyvelték el.
Saron szerint Arafat "a közel-keleti béke és stabilitás legfőbb akadálya." Azzal vádolta a palesztin elnököt, hogy "gyilkosságok árán próbál diplomáciai előnyre szert tenni". Kijelentette: Izrael minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a terrorizmussal szemben.

A kormányfő Izrael várható hadjáratát az Egyesült Államoknak a New York-i merényletekkel vádolt Oszama bin Laden elleni katonai fellépéséhez hasonlította és méltatta George Bush amerikai elnöknek a terrorizmussal szembeni erőfeszítéseit.

Ugyanakkor Saron nem tett említést arról, hogy a Palesztin Hatóság igyekszik szétzúzni a szélsőséges erőket, holott az elmúlt két napban a Hamásznak és az Iszlám Dzsihádnak mintegy 110 aktivistáját vették őrizetbe, köztük vezető személyiségeket.

Megtorló lépések

Az izraeli miniszterelnöknek a nemzethez intézett tv-üzenete azelőtt hangzott el, hogy összeült a kormány. A kabinet arról hivatott dönteni, hogy milyen további megtorló akciókat hajtsanak végre megtorlásul a palesztin öngyilkos merényletekért, amelyek 26 halálos áldozatot követeltek.

A délután folyamán rakétákkal lőtték szét Jasszer Arafat gázai főhadiszállása közelében a palesztin vezető helikopter-leszállópályáját és két helikoptert megsemmisítettek. Mint kórházi források közölték: az izraeli támadásban legalább tizenheten megsebesültek.

Később izraeli támadás érte a ciszjordániai Dzsenín és Betlehem városát is. Az izraeli rádió szerint a légierő F-16-os vadászbombázói egy rendőrségi épületet vettek tűz alá Dzsenínben, Betlehemet pedig szemtanúk szerint hatalmas robbanás rázta meg - a várost izraeli helikopterek támadták. A helyi tv szerint Arafat egyik közeli munkatársát akarták megölni. Az izraeli hadsereg tagadta a Betlehem elleni támadást - palesztin kórházi források ugyanakkor 16 betlehemi sérültről számoltak be.

Az ugyancsak az izraeli közszolgálati tv-ben megszólaló Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter kijelentette: Izraelnek egyáltalán nincsen szándékában megsemmisíteni a Palesztin Hatóságot. A rakétatámadásoknak, mint mondta, az a célja, hogy "ráébresszék Arafatot a terrormerényletekkel kapcsolatos felelősségére".

Hadüzenet

"Ma este hadüzenetet hallottunk" - kommentálta Saron szavait Szaeb Erakat palesztin politikus, a béketárgyalások egyik vezetője a CNN amerikai hírtelevíziónak. - Az ilyen magatartás csak bonyolítja a dolgokat. Ha Saron azt hiszi, hogy most megfélemlített bennünket, nagyon téved - mondta. Erakat egyben az Egyesült Államokhoz és a nemzetek közösségéhez fordult, hogy vessék be befolyásukat "Izrael megfékezésére".

A dél-libanoni palesztin menekülttáboroknak mintegy tízezer lakója tüntetett Burzs Samaliban, Bászban és Rasidijében hétfőn este, hogy támogatásukról biztosítsák Jasszer Arafatot. Az AFP helyszíni tudósítója szerint a tüntetők palesztin egységre szólítottak fel.