Valér
-1 °C
0 °C

Washingtonban folytatódnak a közel-keleti béketárgyalások

2000.11.06. 12:32
A Fehér Házban külön-külön találkozik Bill Clintonnal Arafat és Barak - nyilatkozta hétfőn a CNN-nek az elnöki szóvivő. A csütörtöki fegyverszünet ellenére kisebb intenzitással, de folytatódtak a hétvégén a harcok. Arafat az ENSZ békefenntartó erőktől kérte népe védelmét.
Arafat továbbra is a palesztinoknak követeli Kelet-Jeruzsálemet
Miután Jasszer Arafat beleegyezett, hogy csütörtökön Bill Clintonnal találkozzon Washingtonban, Ehud Barak miniszterelnök vasárnap utazik az amerikai fővárosba. A két vezető közti személyes találkozás azonban kizárt - nyilatkozták palesztin és izraeli politikusok a CNN-nek. Ehud Barak bizalmi szavazását hétfőn tartják a parlamentben, politikai szakértők szerint azonban ezt valószínűleg átvészeli.

A múlthéti szerda esti fegyverszüneti egyezmény - mely Simon Peresz volt izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat érdeme - ellenére a hétvégén folytatódtak a harcok: vasárnap két palesztin halt meg a Gáza övezetben. Az összecsapások újrakezdése óta 185-en haltak meg, 17 áldozat kivételével mindannyian palesztinok voltak.

A tömeg támogatja Arafat washingtoni látogatását

Az egyiptomi csúcstalálkozó sikertelensége miatt Clinton többször is próbálkozott egy washingtoni találkozó összehozásával. A CNN-nek nyilatkozó palesztin miniszter, Ziad Abu Zayyad szerint Izrael részéről egyetlen jele sincs annak, hogy igazából tárgyalni szeretne a békéről. Dan Meridor, az izraeli védelmi bizottság vezetője szerint Arafatnat nyilatkozatban kell kérnie az arabokat az erőszakos tüntetések megszüntetésére.

A CNN gázai tudósítója szerint az utcai tüntetők támogatják Arafat washingtoni látogatását, ám az Izraellel kötött esetleges kompromisszumokat nem fogadnák el. A tüntetők szerint az utcai harcokban elhunytak egy céllal haltak meg, és politikai győzelemhez kötik tüntetéseik beszüntetését.

ENSZ katonák a védelemre

Arafat hétfőn megismételte a nemzetközi közösséghez intézett felhívását: ENSZ békefenntartó erőkre van szükség a palesztin nép megvédésére. Korábban Izrael elutasította ama palesztin ajánlást, hogy 2000 ENSZ katonai megfigyelőt hívjanak a térségben, mondván csupán az erőszak megfékezésére és a fegyverszüneti egyezmény betartására van szükség.

Simon Peresz, akinek sikerült fegyverszüneti egyezményt kötnie Arafattal, a BBC-nek nyilatkozva elmondta: nincs alternatívája a tartós békéért folytatott tárgyalásoknak. Az izraeli politikus meg van győződve arról, hogy Arafat komoly erőfeszítéseket tesz az erőszak megfékezése érdekében. Mindaddig, míg temetések folynak a térségben a kedélyeket nehéz megnyugtatni - mondta Arafat Peresznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!