Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újabb egymillió zsidót telepítenének Izraelbe

2001.11.07. 18:54
Az izraeli kormány újabb egymillió zsidót szeretne Izraelbe telepíteni - jelentette ki Ariel Saron kormányfő. A letelepedők elsősorban a volt Szovjetunió területéről és Argentínából érkezhetnének. Egy palesztin politikus rémálomnak nevezte a tervet, mondván: az ilyen bevándorlók a 'legreakciósabb cionisták'.
"Nem várjuk meg, amíg Jasszer Arafat lépéseket tesz a terrorizmus ellen. Először is mi teszünk olyan lépéseket a terror megfékezésére, amelyek egyébként elkerülhetők lettek volna. A másik dolog, amit folytatunk, az az építkezés. Azt tervezzük, hogy újabb egymillió zsidót hozunk Izraelbe" - jelentette ki Ariel Saron izraeli kormányfő a The Guardian című brit napilapnak adott interjújában.

A volt Szovjetunióból és Argentínából érkezhetnének

A hatmilliós lélekszámú Izraelben ötmillió zsidó és egymillió arab él. Az elmúlt tíz évben egymillió zsidó bevándorló érkezett az országba főként az egykori Szovjetunióból. Nehéz megállapítani, honnan akar Saron újabb egymillió letelepedőt az országba hozni. A volt Szovjetunió területéről még érkezhetnek ugyan jó néhányan, és Argentínából is, ahol félmillió zsidó él - írta a brit lap.

A palesztinok 'rémálomnak' tartják a tervet

Saron nyilatkozata megütközést váltott ki a palesztinok körében. A Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik Londonban tartózkodó tagja "rémálomnak" nevezte Saron tervét. Úgy vélte, az ilyen bevándorlók "a legreakciósabb cionisták". A terv különösen gyújtó hangú, mivel több millió palesztin menekült vár arra, hogy visszatérjen törvényes otthonába - hangoztatta az illetékes.

Saron: Jeruzsálem egységes és osztatlan marad

Az izraeli-palesztin béketárgyalások kapcsán Saron határozottan kijelentette, kormánya nem hajlandó ott folytatni a párbeszédet, ahol elődje, Ehud Barak idején megszakadtak a tárgyalások. "(A palesztinok) soha nem fogják megkapni azt, amit Barak ígért nekik... Jeruzsálem mindig is Izrael állam egységes és osztatlan fővárosa marad."

Az interjúban Saron visszautasította azt a felvetést, hogy az elmúlt hónapok izraeli politikája megterhelte az izraeli kormányfő és George W. Bush amerikai elnök viszonyát, és határozottan védelmébe vette a palesztin szélsőségesek meggyilkolását célzó izraeli politikát. A merényletek elkövetői közül "néhányat sikerült letartóztatni, mások pedig már nincsenek közöttünk. Az emberek nem szeretik a "gyilkolás" szót. Kivontuk őket társadalmunkból" - fogalmazott a kormányfő.

Folyik az izraeli csapatok visszavonása

Szerdán is folytatódott az erőszak a térségben, miközben az izraeli csapatok folytatták visszavonulásukat a három hete megszállt palesztin városokból. Katonák Ciszjordániában és a Gáza-övezetben is megöltek egy palesztin, többeket pedig megsebesítettek. Militánsok eközben aknavetőkkel támadtak zsidó telepeket a térségben.

Szabadon engedték a Zeevi megölésében érintetteket

Szerdán egy palesztin bíróság szabadon engedett két palesztint, akiket azután tartóztattak le, hogy a PFLP nevű radikális szervezet tagjai megölték az izraeli kormány egy tagját. A hivatalos Palesztin Hatóság a szervezet további 45 tagját tartja fogva. Izrael a PFLP érintett tagjainak átadását követeli, a szervezet ugyanis beismerte, ők követték el a kabinettag elleni támadást. A Palesztin Hatóság nem hajlandó a radikálisok kiadására.