Auguszta
-7 °C
0 °C

Barak Arafatot vádolja a nem szűnő harcokért

2000.11.13. 11:44
Kézzelfogható eredmény nélkül értek véget vasárnap Barak izraeli kormányfő és Clinton amerikai elnök megbeszélései a közel-keleti helyzetről. Barak a palesztinokat vádolja a harcok elhúzódásáért, mondván, Izrael készen áll a békére, de az arabok nem tesznek meg mindent, hogy az megvalósuljon. Arafat a vasárnap kezdődő iszlám konferencián az intifáda folytatását ígérte.
Nem vezettek kézzelfogható eredményre Ehud Barak izraeli miniszterelnök vasárnapi washingtoni tárgyalásai. Barak, akinek röviden meg kellett szakítania megbeszéléseit Clinton amerikai elnökkel az eltérített orosz repülőgép miatt, azt mondta, hogy Izrael készen áll a megállapodásra, de az arab fél részéről nem ezt látja. Hangsúlyozta: a legfőbb cél most a harcok beszüntetése. A kormányfő azt várja az Egyesült Államoktól, hogy gyakoroljon nyomást a palesztinokra, a fegyvernyugvás betartása érdekében - jelentette az MTI. Az izraeliek szerint Arafat nem tesz meg mindent népe lecsillapítása érdekében, ellentétes üzeneteket küld a biztonsági egységeknek és az utcai tüntetőknek.

Szaúd-Arábia az Izraellel való kapcsolatok megszakítására hív fel

Mint arról beszámoltunk, Clinton csütörtökön találkozott Jasszer Arafat palesztin elnökkel is, azok a tárgyalások szintén nem hoztak látható eredményt. Arafat részt vesz a vasárnap megkezdődött iszlám konferencián Katarban, ahol az intifada folytatását ígérte. A felhíváshoz a mérsékeltnek tekintett Szaúd-Arábia is csatlakozott, és - szaúdi felkérésnek engedve - több Öböl-beli emírség megszakította kapcsolatait Izraellel.

Heves tűzharcok a Gáza-övezetben

A vasárnapi harcokban egy újabb palesztin meghalt Gázában, ezzel 207-re emelkedett a szeptember 28-án kezdődött összecsapások halálos áldozatainak száma. Az áldozatok túlnyomó többsége arab. A harcoknak nem tudott véget vetni sem az egyiptomi sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás, sem az Arafat és Peresz volt kormányfő által két hete elfogadott egyezmény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!