Emília
18 °C
26 °C

Izrael Fatah-állásokat bombázott

2000.11.16. 11:11
Helikopterekről intézett Izrael rakétatámadást Jasszer Arafat szervezete, a Fatah irodái ellen. A támadásban senki nem halt meg. A palesztinok újabb felhívást intéztek az ENSZ-hez, hogy a világszervezet nyújtson védelmet az arabok lakta területek polgári lakosságának, miközben az amerikaiak újabb kísérletet tesznek a tárgyalások felújítására. Az Európai Unió biztonsági köreiből kiszivárgott, hogy az európaiak nagyobb szerepet vállalnának a konfliktus rendezésében.
Itt bombáztak az izraeliek
Forrás: BBC
Izraeli harci helikopterek több palesztin célpont ellen is támadást intéztek csütörtökre virradó éjjel. Az MTI jelentése szerint a légierő Jasszer Arafat palesztin elnök szervezetének, a Fatahnak az irodáit bombázta Ciszjordániában, itt három arab megsérült. Szintén találat ért egy lőszerraktárat. A támadásokra már korábban is lehetett számítani, miután az izraeli hadsereg múlt héten bejelentette, hogy határozottabban fog fellépni az intifadát koordináló szervezet, a Fatah ellen. November 9-én rakétatámadást intéztek a szervezet egyik vezetője ellen is. Szerdán egyébként nyolc palesztin halt meg, ezzel 226-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Hosszú háborúra lehet számítani?

Szerdán mindkét fél - láthatóan - elhúzódó háborúra rendezkedett be. Bár az izraeli kabinet válságülésén hozott döntéseket nem hozták nyilvánosságra, Ehud Barak miniszterelnök bejelentette, hogy befagyasztják a palesztin pénzügyi alapokat. A Fatah vezetője pedig azt mondta, hogy hosszú küzdelemre készülnek az arab területeken élő zsidó telepesek elűzésére.

Az EU is részt kér a rendezésből

Az amerikai kormányzat eközben újabb kísérletet tett a tárgyalások felújítására. Szerdán Clinton elnök többször is beszélt Arafattal, csütörtökön pedig a térségbe érkezett a Fehér Ház több szakértője is. A szerda este megnyílt Euromed találkozón pedig - amelyen a 15 EU-tagállam és 12 földközi-tengeri ország külügyminiszterei tanácskoznak - az izraeli és a palesztin fél egyszerre nyilvánította ki: az EU-nak fontos szerepet kell játszania a jövőbeni béketárgyalásokon. Az Unió biztonsági köreiből kiszivárgott hírek szerint az európaiak hajlanak is erre.

Háttér

Ha igaz - márpedig az elmúlt hetek eseményei ezt igazolják -, hogy a palesztinok végérvényesen halottnak tekintik az oslói békefolyamatot, úgy valóban hosszú háborúra érdemes berendezkedni. Bár elméletileg elképzelhető, hogy a legutóbbi, Simon Peresz és Jasszer Arafat közt megkötött tűzszüneti egyezményt a palesztin elnök az utca haragja miatt nem tudja megvalósítani, valószínűbbnek tűnik, hogy Arafat teljesen új alapokra helyezné a helyzet rendezését. Az új képlet nem csak a túlságosan Izrael-pártinak tartott amerikaiakat, de a palesztinokkal jobban szimpatizáló európaiakat és az oroszokat is magában foglalná. Ezt támasztják alá a palesztin küldöttek kijelentései a szerdán megnyílt Euromed-találkozón, és ez megmagyarázná azt is, miért nem szűnnek meg palesztin részről a támadások. Arafatnak ugyanis mindenképpen kezében kell tartania az eseményeket az utcán, ezt pedig csak egy módon teheti meg: ha maga és szervezete, a Fatah, áll az intifada élére. Ily módon ugyanis azt is megakadályozza, hogy szélsőséges ellenzéke, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád - akik elutasítják a békés rendezés minden formáját - túlzottan megerősödjenek a tüntetések és összecsapások támogatása által. A terv beválhat, ámde kockázatos, és alighanem elhúzódó háborút jelent.