Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Washington Egyiptom izraeli nagykövetének visszatérését kéri

2000.11.22. 13:16
Washington azt szeretné, ha Egyiptom továbbra is közvetítene Izrael és a palesztinok között, ezért William Cohen védelmi miniszter arra kérte Mubarak egyiptomi elnököt, hogy rendelje vissza nagykövetét Tel-Avivba. Az arab államok viszont az ENSZ BT összehívását követelik, Kofi Annan a harcok beszüntetését kéri, a Hamasz komolyabb csapásokkal fenyegetőzik.
A kocsit több mint 100 találat érte
Hat palesztin életét vesztette, és többen megsebesültek, mikor a Gáza-övezetben, Morag település közelében egy izraeli tank tüzet nyitott két palesztin autóra. A palesztin hatóságok szerint a kocsikban civilek ültek. Az izraeli hadsereg szerint viszont izraeli katonákra lőttek az autókból, a tank csak viszonozta a tüzet.

Ugyanakkor egy ember meghalt és 25 másik megsebesült, amikor bomba robbant Izraelben, a Tel-Avívtól északra lévő Hadera városban. A rendőrség szóvivője máris kijelentette, hogy terrorista akcióról van szó. Hivatalosan még nem erősítették meg az értesülést, ám rendőrségi források szerint szerint a robbanást egy autóba rejtett pokolgép okozta.

Eközben az Egyesült Államok megpróbálja Egyiptomot rávenni, hogy nagykövetét küldje vissza Tel-Avivba. Kairó azért hívta vissza diplomatáját, mert izraeli helikopterek palesztin állásokat támadtak, miután hétfőn bomba robbant egy izraeli iskolabusz mellett. Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel szerdán William Cohen, amerikai védelmi miniszter tárgyal a nagykövet visszaküldéséről. Cohen később Izraelbe utazik, hogy megbeszéléseket folytasson Ehud Barak miniszterelnökkel. Jasszer Arafat szintén Kairóban van. A palesztin vezető találkozott Mubarakkal, és elégedettségét hangoztatta a nagykövet visszahívásával kapcsolatban.

Egyiptom nem küldi vissza nagykövetét

A Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy Washington továbbra is központi szerepet szán Egyiptomnak a béketárgyalásokban. Kairó azonban az arab államok támogatásával az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását követeli. Amr Moussa, egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy addig nem küldik vissza a nagykövetet, ameddig az izraeli politika gyökeresen meg nem változik. Barak sajnálatát fejezte ki Kairó lépése miatt, és mint mondta, abban bízik, hogy a visszarendelés csak rövid időre szól.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár felszólította mind Izraelt, mind a palesztinokat az ellenségeskedés megállítására; a Hamász muzulmán fegyveres szervezet ezzel egyidejűleg "keményebb csapásokra" buzdította a palesztinokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!