Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Oroszországot is bevonná a rendezésbe Arafat

2000.11.24. 17:45
A közvetítőállomások megnyitásáról és a harci cselekmények beszüntetéséről állapodott meg telefonon Arafat, palesztin és Barak, izraeli vezető pénteken. Arafat egynapos látogatásra érkezett Moszkvába, ahol Putyin orosz elnök új békeelképzeléseket tárt a harcoló felek elé. Eközben az izraeli kabinet úgy döntött, mérsékeli a palesztin támadásokra adott válaszcsapásai erejét.
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Jasszer Arafattal tárgyalt
Külpolitikai sikert könyvelhetett el Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Jasszer Arafat palesztin elnökkel folytatott tárgyalásain. Arafat, aki egynapos villámlátogatásra érkezett az orosz fővárosba, Putyin közvetítése révén megegyezett Ehud Barak izraeli miniszterelnökkel - akivel mindkét vezető telefonon is beszélt - az egy napja megszakított kapcsolatok újrafelvételéről, és a harci cselekmények beszüntetéséről - tájékoztatott az MTI.

Moszkva saját elképzelésekkel állt elő

Bár az orosz és arab vezető megbeszéléséről részleteket nem közöltek, Alekszander Avgyejev külügyminiszter-helyettes tájékoztatása szerint Oroszország úgy vélekedik, a harcoló feleknek ,,túl kell lépniük" a sarm-es-sejki megállapodáson. Mint ismeretes, az izraeliek és a palesztinok amerikai közvetítéssel múlt hónapban tűzszüneti egyezményt kötöttek az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, azonban ennek megvalósítására azóta sem került sor. Moszkva társelnökként elő kívánja segíteni a tárgyalóasztalhoz való visszatérést, és ehhez állt elő ,,néhány új elképzeléssel" megbeszélésük során Putyin elnök - számolt be az orosz diplomata. Barak és Arafat ígéretet tettek Putyin javaslatainak megvizsgálására.

Izrael mérsékeli válaszcsapásait

Temetési menet a Gáza-övezetben
Az izraeli kabinet pénteki biztonsági ülésén arról állapodott meg, hogy mérsékeli a palesztin támadásokra adott válaszait, mert az ,,árthat Izrael megítélésének" - jelentette a BBC. Ehelyett ,,jóval hatékonyabb" módszerrel fog reagálni - mondta Efráim Sneh védelmiminiszter-helyettes. A kabinet szabad kezet adott Barak kormányfőnek a válaszlépéseket illetően. Mint arról korábban hírt adtunk, a hétfői buszrobbantást követő izraeli rakétatámadás-sorozat eredményeképp Egyiptom - az első arab állam, ami békét kötött Izraellel, és a jelenlegi tárgyalássorozat kulcsszereplője - visszahívta nagykövetét a zsidó államból. Sneh egyébként ma találkozott Dzsamil al-Tarifival, a palesztin kormány egy tagjával, de nem jutottak konkrét megállapodásra. Sneh azt mondta, hogy folytatják a megbeszéléseket.

Az összecsapások folytatódnak

Pénteken Ciszjordániában egy palesztin és egy izraeli fegyveres is meghalt egy lövöldözésben, és egy zsidó telepest is lelőttek. Két palesztin kődobálót lőttek agyon az izraeli katonák ugyanott, a Gáza-övezetben pedig Izrael rakétatámadást intézett palesztin állások ellen. Betlehem mellett egy izraeli tank belelőtt egy szállodába, ahonnan korábban arab harcosok nyitottak tüzet; négyen könnyebben megsérültek. Egy hebroni buszmegállóban - azon a vonalon, ami a zsidó telepeket köti össze - bomba robbant, de itt nem sérült meg senki. Nabluszban több ezres palesztin tüntetésekre került sor.

Háttér: Mire készül Arafat?
Arafat kétségkívül leszámolt azzal, hogy az amerikaiak támogatta oslói békefolyamat révén hozza létre palesztin államát - írtuk egy héttel ezelőtt. A palesztin vezető új képletet akar látni, ahol nem az amerikai és az izraeli vezető diktál, ő pedig vagy elfogad - kiérdemelve az államférfi titulust partnereitől -, vagy pedig visszautasít - ezzel arra kárhoztatva magát, hogy hazai híveit leszámítva mindenki csökönyösséggel és vaksággal vádolja. Az új felállásban másnak is helyet kell kapnia. Ezért az EU és az oroszok noszogatása: mindketten inkább hajlanak az arabok felé, az oroszoknak ráadásul mindegy hogyan, de borsot kell törniük Washington orra alá mindenképp'. Ezért van most Arafat Moszkvában.

Hogy sikerül-e valóban új alapokra helyeznie a békefolyamatot, új résztvevőkkel, kétséges. Hogy a végeredmény szebb lesz-e, jobb lesz-e, mint amit nyáron Camp Davidben Barak felkínált neki, még kétségesebb. Egy azonban biztos: ez a manőverezés még eltarthat egy darabig, és ez alatt az idő alatt sokan meg fognak halni. A palesztin harci aktivitás kétségtelenül egyre koordináltabb. Akármit mond Arafat, biztos, hogy ő és a Fatah áll mögötte, ha másért nem is, hát azért, hogy kiszorítsa otthoni radikális ellenfeleit. Egyre hatásosabbak is: az elmúlt napokban dramatikusan megnőttek az izraeliek veszteségei. Nyerni azonban nem nyerhetnek az arabok, legfeljebb időt. De mire? Tényleg komolyan hiszi Arafat, hogy övé lehet Jeruzsálem? Vagy nem is akar igazán békét? A legtöbb arab királynak-diktátornak megfelel a szükségállapot - legitimál sok mindent odahaza. Talán ő is így gondolja.

-szb-