Vilmos
10 °C
22 °C

Új béketervet utasítottak el a palesztinok

2000.11.30. 21:50
Elismerné a palesztin államot, és Ciszjordánia újabb 10 százalékáról kivonná az izraeli csapatokat Ehud Barak. A Jeruzsálem és a menekültek kérdését elnapoló béketervet azonban a palesztinok elutasították, mondván, csak átfogó megállapodásra hajlandóak. Egyiptom eközben újabb izraeli-palesztin csúcstalálkozót szervez.
Bizonyos feltételek teljesülése esetén elismerné a palesztin államot, és Ciszjordánia újabb 10 százalékáról kivonná az izraeli csapatokat Ehud Barak - számolt be az MTI az izraeli kormányfő csütörtöki tel-avivi sajtóértekezletéről. A béketerv értelmében Jeruzsálem és a palesztin menekültek kérdését egy-három évvel elhalasztanák. Az Associated Press vélekedése szerint a miniszterelnök terve már részben a közeledő választásoknak szól, hisz rendezési kisérleteinek sorozatos kudarca után Barak népszerűsége mélyponton van. Mint ismeretes, a júliusi Camp David-i békekonferencia Jeruzsálem kérdésén bukott meg, mert a szent várost mindkét fél saját fővárosául szeretné.

Barak veszítene
Ha most lennének a választások Izraelben, és Ehud Barak ellenfele Benjamin Netanjahu exkormányfő lenne, Barak veszítene: a volt Likud-vezérre 51 százalék voksolna, Barakra csak 37. Ha azonban Ariel Saronnal, a jelenlegi Likud-elnökkel kellene megmérkőznie, úgy 44-39 volna az arány - Barak javára. Egyelőre nem tudni, hogy Netanjahu beszáll-e a ringbe.

(forrás: Jediót Ahronót)

A palesztin vezetés azonnal elutasította a békeajánlatot, kijelentve, csakis teljes, minden kérdést lezáró megállapodást hajlandóak elfogadni. Slomo Ben Ami izraeli külügyminiszter ennek ellenére úgy vélekedett, hogy még a választások előtt lehetséges egy békeszerződés megkötése. Az AP jelentése szerint hamarosan sor kerülhet egy Egyiptom szervezte palesztin-izraeli találkozóra Kairóban vagy Ammanban; erről véglegeset még nem tudni. Jasszer Arafat palesztin elnök Tunéziában mindenesetre azt mondta: folytatják a harcot.

Nemzetközi nyomás helyezedik Izraelre

"Az Európai Unió elfogadhatatlannak tartja azt, ami a palesztinokkal történik az izraeliekkel való összecsapásaikban" - mondta csütörtökön Damaszkuszban a szír külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően Miguel Moratinos, az EU közel-keleti megbízottja. Az EU továbbra is túlzott erő alkalmazásával vádolja Izraelt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Mail által beterjesztett javaslat pedig, ami kétezer fegyvertelen megfigyelő Izraelbe küldéséről szól, egészen biztosan megbukik az Egyesült Államok ellenkezésén - jelezték amerikai diplomaták.

Az izraeli rendőrség a ramadán idejére feloldja a jeruzsálemi Templomhegyen lévo Al-Aksza mecsetre érvényes biztonsági korlátozásokat, így minden muszlim részt vehet a pénteki imákon az iszlám harmadik legszentebb helyén. A csütörtöki összecsapásokban két palesztin halt meg, ezzel 295-re emelkedett a szeptember 28-án kitört harcok áldozatainak száma.

Háttér: Baraknak létérdeke a béke
Kétségtelen, hogy Ehud Barak, akinek hajszálon függ politikai karrierje, nem véletlenül jött elő épp most ezzel a rendezési tervvel. A javaslat nem tartalmaz új elemeket, hisz a részleges csapatkivonást már nagyon régen, Oslóban vállalták az izraeliek. A palesztin állam elismerését valóban először mondja ki nyíltan izraeli miniszterelnök; mégis, az időzítésen van a hangsúly. Baraknak mindenképpen békét kell kötnie, hisz erre tett fel mindent, ezért választották meg tavaly, és béketerveinek kudarca miatt van most kátyúban. Üzletet akar kötni, akárhogy is, akármilyet is, de mielőbb. Különben biztosan veszít jövő májusban (vélhetőleg ekkor lesznek az előrehozott választások). Tudja, hogy a két legfogósabb kérdést, Jeruzsálem és a menekültek ügyét nem rendezheti le egykönnyen: ha többet kínál, mint Camp Davidben, gyengének látszana, aki engedett az erőszaknak. Kevesebbet Arafat nem fogadhat el, mert akkor meg ő mutatna rosszul odahaza: mivégre halt meg a sok palesztin? De nem csoda az sem, hogy az elnapolást elutasítja a palesztin elnök. Joggal félhet, hogy ha Izraelnek már kezében van egy békeszerződés, nem idegeskedi agyon magát a többi miatt. Hisz így történt Osló után is.