Piroska
-1 °C
5 °C

Saron megszabadulna Arafattól

2001.12.07. 14:07
Légitámadást intézett a Palesztin Hatóság rendőrségének gázai főhadiszálása ellen az izraeli hadsereg. A támadásban húszan megsebesültek. Ezzel egy időben tankokkal támogatott csapatok vonultak be a Khan Yunis-i palesztin menekülttáborba is, ahol több letartóztatást hajtottak végre. A katonai akciók a december 1-2-i terrortámadásokat megtorló csapásokhoz való visszatérést jelentik, kétnapi nyugalom után.
Izraeli repülők két rakétatámadást intéztek a Gáza városi rendőrkapitányság épületei ellen, két négyemeletes épületet romba döntve - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. A helyszínen tartózkodó orvosok azonban elmondták, a egyik sérült állapota sem életveszélyes. Egy palesztin tisztviselő az AFP-nek elmondta, a Khan Yunis-i menekülttáborba betörő izraeli csapatokat arcukat maszk mögé rejtő titkosügynökök vezették.

"Az izraeliek egy kilométer mélyen hatoltak be Khan Yunistól keletre, először maszkokat viselő titkos alakulatok, akik aktivistákat tartóztattak le, aztán jöttek a tankokkal támogatott csapatok" - nyilatkozta Khalid Abu al-Ula, vezető palesztin biztonsági tisztviselő. Az izraeli hadsereg pénteki sajtónyilatkozatában közölte, a támadások "a Palesztin Hatóság olyan szerveit célozta, amelyek támogatják és segítik a terrorista tevékenységet". A támadások egy Izrael által meghirdetett szünetet követően érkeztek, amelynek célja az volt, hogy Arafat beválthassa a gyanúsított militánsok letartóztatására vonatkozó ígéreteit.

Saron megszabadulna Arafattól

Arafat közölte, hogy vasárnap óta 180 szélsőségest vettek őrizetbe, Izrael szerint azonban a fő felelősöket, a merényletek megszervezőit nem tartóztatták le. A palesztin elnök közben bejelentette, hogy pénteken találkoznak egymással Izrael és a palesztinok biztonsági képviselői. A találkozót Anthony Zinni amerikai küldött hozta tető alá, aki miután találkozott Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel, telefonon lépett érintkezésbe Arafattal. A találkozó helye a tel-avivi amerikai nagykövetségen vagy egy határátkelő közelében lenne.

A felek között szintén közvetítő Ahmed Maher egyiptomi külügyminiszter péntek hajnalban Kairóban elmondta, a kihívó izraeli fellépés nem eredményez biztonságot egyik fél számára sem; az utóbbi hónapok során látható volt, hogy az erő politikája nem hozott nyugalmat és biztonságot Izraelnek. Eközben Bülent Ecevit török miniszterelnök sajtótájékoztatóján bejelentette: Saron egy telefonbeszélgetés során kereken közölte eltökélt szándékát, hogy megszabadul Arafat palesztin elnöktől.

Erre reagálva Nabil Abu Rudeina, Arafat egyik tanácsadója figyelmeztette Izraelt: "A tűzzel játszana az izraeli kormány, ha megkísérelne megszabadulni Jasszer Arafat palesztin elnöktől". Ugyanekkor elítélte a péntek hajnali támadást is, mondván Izraelnek ezzel a nyugalom helyreállításának meghiúsítása a célja.