Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Újabb öngyilkos merénylet Izraelben

2001.12.09. 09:55
Mintegy tíz ember sebesült meg vasárnap az izraeli Hafában egy öngyilkos palesztin merénylő akciója következtében. Az akció előzményeként izraeli harckocsik és buldózerek hatoltak be a palesztin autonómia területére szombaton, vasárnap reggel pedig őrizetbe vették a Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom 25 akivistáját.
Felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő vasárnap reggel az izraeli Haifában. A terrorista egy autóbusz-megállóban hajtotta végre a merényletet, helyi idő szerint reggel 07.30-kor. A robbantás helyszínén katonák tartózkodtak, akik a hét végén bázisukra tértek vissza.

A merénylő az észak-izraeli kikötővárosban egy olyan autóbuszállomás közelében hozta működésbe a robbanószerkezetet, ahol vasárnap reggel rendszerint a hét végi eltávozás után támaszpontjukra visszatérő katonák szoktak várakozni. Rendőrségi források szerint a merénylőt csak megsebesítette a robbanás; amikor rendőrök látták, hogy a támadó még mozog, lelőtték, attól tartva, hogy esetleg újabb robbanószerkezetet hoz működésbe.

A robbanás hírügynökségi jelentések szerint mintegy tíz személyt megsebesített. A Vörös Dávid-csillag (Magen David Adom) segélyszervezet szóvivője pedig - akit a Reuters idézett - azt közölte, hogy összesen 18 személyt szállítottak kórházba. Nyolcan kisebb-nagyobb sérülést szenvedtek, a többieket a robbanástól elszenvedett sokk miatt ápolják kórházban.

A rendőrség azzal magyarázta az áldozatok viszonylag alacsony számát, hogy a merénylő az előtt robbantotta fel magát, mielőtt a tisztek nagyobb számban körülvették volna. Egy rendőrtiszt az izraeli rádióban úgy vélte, hogy a merénylő minden bizonnyal nem is a buszállomás közelében tervezte végrehajtani öngyilkos akcióját; a bombát azért hozta mégis működésbe, mert gyanússá vált egy járőr számára.

Újabb izraeli rajtaütés

Izraeli harckocsik és buldózerek hatoltak be a palesztin autonómia területére szombaton késő este a Gáza-övezet déli részén, Rafahnál, és leromboltak egy palesztin biztonsági posztot.

A katari al-Dzsazíra hírtelevízió beszámolója szerint az izraeliek a lépést válasznak szánták arra, hogy korábban egy izraeli katonai járőr ellen palesztin szélsőségesek gránáttámadást hajtottak végre az övezet déli sávjában. Az izraeli különítmény az akció után visszavonult Izraelba.

Ciszjordániában Rámalláh közelében súlyos fejsérüléssel szállítottak kórházba egy palesztin fiút; akkor sérült meg, amikor izraeli katonák tüzet nyitottak a rájuk köveket dobáló palesztin fiatalokra.

Letartóztatott szélsőségesek

Az izraeli katonák vasárnap virradóra négy palesztin rendőrt lőttek le Ciszjordániában. A BBC szerint negyven izraeli harckocsi, továbbá páncélozott személyi szállító harcjárművek és dzsipek özönlötték el a palesztin közigazgatású Anabta falut, ahol heves tűzharc bontakozott ki az izraeli katonák és palesztin rendőrök között.

Anabta polgármestere szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy az izraeli csapatok őrizetbe vették a Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom 25 akivistáját. Az izraeli hadsereg szóvivőjének ettől eltérő beszámolója szerint a négy palesztin annak következtében halt meg, hogy izraeli katonák viszonozták a tüzet, amelyet palesztin fegyveresek nyitottak rájuk.

Arafat tudja, mit tegyen

Jasszer Arafat palesztin elnök az AP-nek adott rámalláhi interjújában szombaton kijelentette, hogy nem fél szembekerülni a radikális Hamász és Iszlám Dzsihád csoporttal a béke megmentése érdekében.

Arafat elmondta: a palesztin rendőrség már 17-et őrizetbe vett abból a 33 szélsőséges vezetőből, akinek a listáját amerikai illetékesek adták át neki. Mint mondta, a többiek felkutatása folyamatban van.

Az AP-nek arra a kérdésere, hogy szót tud-e majd érteni a radikálisokkal és támogatóikkal, a palesztin elnök így felelt: "Ön Jasszer Arafattal beszél. Tudom, mit tegyek."