Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Légicsapás a Gáza-övezet és Ciszjordánia ellen

2001.12.04. 17:20
Kedd délelőtt óta az izraeli hadsereg helikopterekkel és vadászgépekkel támadja a Gáza-övezet és Ciszjordánia több városát. Az izraeli kormány keddi hivatalos állásfoglalása szerint a Palesztin Hatóság terrorizmust támogató szervezet, amit az utóbbi azonnal visszautasított. Ariel Saron izraeli miniszterelnök elnöklete alatt öt órai rendkívüli tanácskozás után az izraeli kormány a Palesztin Hatóság elleni harc fokozásáról döntött.
A CNN kedden délelőtt azt jelentette, hogy izraeli helikopterek támadják Rámallahban Arafat egyik főhadiszállását. Az épület falai a BBC híradása szerint leomlottak, két személy pedig megsérült. Szaeb Erekat palesztin béketárgyaló szerint Jasszer Arafat palesztin elnök az épületben tartózkodott a támadás időpontjában, de nem sérült meg.

A legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg F-16-os vadászgépekről támadja a Gáza-övezet és Ciszjordánia több városát. A vadászbombázók a Reuters szerint a palesztin biztonsági erők egyik őrhelyét támadták Gázában. A támadás során két palesztin életét vesztette. Palesztin források legalább száz sebesültről számoltak be. Nábluszon és Rámalláhon kívül Tul-Karmban is lőttek palesztin célpontokat, többnyire a Palesztin Hatóság különböző épületeit.

Izraeli katonai források a Reutersnek megerősítették a légitámadás tényét, ám azt állították: a csapások elsősorban a Hamasz és az Iszlám Dzsihad ellen irányulnak. A Reuters megemlíti, hogy egyik szélsőséges katonai szervezetnek sincsen 'kirendeltsége' Rámallahban.

Agyonlőttek egy Fatah-tagot

Izraeli katonák kedden agyonlőtték a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah-mozgalom egyik milicistáját az észak-ciszjordániai Nábluszban. A 28 éves palesztin fiatalembert, aki az al-Aksza brigádokhoz tartozott, fejlövés érte Náblusz déli részén, miután több mint húsz izraeli harcijármű egy kilométeres mélységben behatolt a nagyváros palesztin önkormányzat alatti területére - írta az AFP.

Izraeli katonák a gázai repülőtéren

Izraeli biztonsági erők három páncélozott járművel kedden hajnalban behatoltak a palesztin igazgatású gázai repülőtérre. A repülőtér egyébként egy éve, az Izrael elleni palesztin felkelés kezdete óta nem üzemel, de 1998 óta első ízben jelentek meg itt az izraeli hadsereg egységei.

Az izraeli kormány keményebb fellépésről döntött

A kormány megállapította: a hét végi véres és kegyetlen merényletek után a korábbinál keményebb módon kell fellépni a palesztin terrorizmussal szemben. A kabinetülésen Jasszer Arafat palesztin elnök elitalakulatát, a 17-es Erőt, valamint a Fatah-mozgalom katonai szárnyát terrorista csoportnak nyilvánították.

A Palesztin Hatóság kedden visszautasította azt az izraeli vádat, hogy a terrorizmust támogatja. Jasszer Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter szerint Ciszjordánia és a Gázai övezet izraeli megszállása "a terrorizmus forrása".

Powell: Arafaton a sor

A Bukarestben tartózkodó Colin Powell amerikai külügyminiszter kedden megismételte: Arafaton a sor, hogy minden tekintélyét és befolyását latba vetve fogja vissza a palesztin terrorista szervezetek.

Az ENSZ bírálja Izraelt

Eközben az ENSZ Közgyűlése elutasította azt az izraeli követelést, hogy ítéljék el a palesztin terrorizmust, ehelyett több, az izraeli politikát bíráló határozatot fogadott el. A háromnapos Közel-Kelet-vita végén a szavazó mintegy 160 államból több mint 100 igen szavazatot kapott az a határozat, amely szerint a palesztinoknak joguk van az önálló államisághoz, és amely az izraeli megszállás megszüntetését és a tárgyalóasztalhoz való visszatérést sürgette.

A palesztin vezetés - amely azzal vádolta meg Saront, hogy totális háborút kezdett a palesztin nép ellen - ezzel egyidőben az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult azért, hogy járjon közben az izraeli agresszió leállítása érdekében. Hubert Vedrine francia külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy szarvashiba lenne a közel-keleti helyzet felhevüléséért minden felelősséget a Palesztin Hatóságra hárítani. Vedrine szerint nem megoldás a Palesztin Hatóság meggyöngítése vagy megszüntetése, ellenkezőleg, elő kell segíteni, hogy az a lehető legteljesebb mértékben szembefordulhasson a terroristákkal.

Blair, Bush: párbeszéd kell

Tony Blair brit kormányfő kedden több mint félórás telefonbeszélgetést folytatott George Bush amerikai elnökkel a közel-keleti válságról. A két vezető azonos véleményen volt, egyetértettek az izraeli-palesztin párbeszéd felélesztésének szükségességében, bármekkora erőfeszítésbe is kerüljön.

A brit miniszterelnöki hivatal ezúttal nem intette önmérsékletre Ariel Saront és kormányát, míg a korábbi esetekben ezt rendszerint megtette, amikor Izrael hasonlóan súlyos megtorló lépéseket tett a lakosait ért támadások után.