Ágnes
-1 °C
2 °C

Tankokkal foglaltak el egy várost a Gáza-övezetben

2001.12.15. 10:58
Az izraeli hadsereg szombat hajnalban északon és délen is mélyen behatolt a Gázai övezetbe - az Egyiptomhoz közeli Rafahnál lelőttek egy palesztint, míg az északi Bét-Hanunt gyakorlatilag megszállták, és példátlan módon kijárási tilalmat vezettek be. Az összecsapásokban négy palesztin életét vesztette. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok megvétózta azt a határozati javaslatot, amely nemzetközi megfigyelők küldését sürgetné a palesztin területekre.
Szombaton hajnalban az Egyiptomhoz közeli Rafah körzetében körülbelül 600 métert haladtak az izraeli harckocsik a palesztin területek belseje felé, miközben lövöldözés tört ki köztük és a palesztinok között. Palesztin források szerint az összecsapásban egy palesztin férfi életét vesztette.

Négy palesztin meghalt, mintegy hatvan megsebesült, amikor izraeli tankok hatoltak be a Gáza-övezet északi részén fekvő Bét-Hanunba. Mintegy tizenöt harckocsi foglalt el stratégiai pozíciót, útjukat Apache helikopterek is fedezték. A városban az izraeliek kijárási tilalmat vezettek be - erre nem volt példa azóta, hogy 1994-ben megalakult a Palesztin Hatóság.

Korábban az izraeliek F-16-os harci gépekkel támadtak palesztin célpontokat Gázában.Bővebben itt.

Nem lesznek nemzetközi megfigyelők

Időközben bejelentették, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok megvétózta azt a határozati javaslatot, amely nemzetközi megfigyelők küldését sürgetné a palesztin területekre.

Az Egyesült Államok azzal magyarázta döntését, hogy ez a határozat kiegyensúlyozatlan Izrael rovására, és elfogadása nem szolgálná a közel-keleti békefolyamat előremozdítását. A Biztonsági Tanács 15 tagja közül csak az Egyesült Államok ellenezte a palesztin eredetű kezdeményezést, Nagy-Britannia és Norvégia tartózkodott, a többi 12 tagállam viszont igennel szavazott.