József, Bánk
-6 °C
0 °C

Peresz máris létrehozná a palesztin államot

2001.12.23. 18:11
Ciszjordánia területének 42 százalékán és a Gázai övezet nagyobbik részén Simon Peresz izraeli külügyminiszter szerint máris létrehozható a palesztin állam - írta vasárnapi számában a Jediót Ahronót.
A palesztin állam már két hónappal az izraeli-palesztin ideiglenes megállapodás létrejötte után megszülethet. E terv szerint hat héten belül létre kellene jönnie a tűzszünetnek, a Palesztin Hatóságnak fel kellene számolnia a terrorizmust. Ugyancsak az első teendők között említette a lap által ismertetett terv a palesztin területek blokádjának feloldását, valamint a zsidó települések építésének befagyasztását.

Az ideiglenes megállapodást követő nyolc héten belül Izrael elismerné a palesztin államot, az pedig a zsidó államot . Kilenc-tizenkét héten belül kezdődnének a tárgyalások a végleges béketervről, azon belül az izraeli kivonulásról, Jeruzsálem jövőjéről, a palesztin menekültekről, valamint a palesztinoknak nyújtandó gazdasági segítségről.

Peresz maga egyelőre nem reagált az újságban közöltekre, Ariel Saron miniszterelnök hivatala pedig a fantázia szüleményének minősítette a Peresznek tulajdonított közlést, hozzátéve, hogy csak akkor tárgyal a Palesztin Hatósággal, az előbb letartóztatja a terroristákat. Az izraeli külügyek irányítója állítólag Ahmed Korei palesztin parlamenti elnökkel egyeztette a tervét, de egyelőre őt sem lehetett nyilatkozatra bírni.

Néhány hónappal ezelőtt Peresz közölte, hogy béketervet dolgoz ki, amelyet átad Saronnak. A kormányfő akkor azt közölte, hogy a béketervet közösen készítik majd el a külügyminiszterrel.