Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Izrael: összecsapások, tüntetések

2002.12.28. 21:57
Globalizációellenes aktiviták tüntettek az emberi jogok megsértése miatt Rámalláhban. A Gázai övezetben izraeli katonák golyójától halt meg egy kilencéves kislány.
Izraeli katonák által leadott lövések megöltek szombat délután egy kilencéves palesztin kislányt a Gázai övezetben levő Hán-Júnisz menekülttáborában. Az otthona előtt álló kislányt a fején találta el egy golyó, halálával 2801-re nőtt az intifáda 2000 szeptemberi kirobbanása óta megölt áldozatok száma.

A nap folyamán palesztin egyetemisták és izraeli katonák csaptak össze a betlehemi egyetemnél, ahol több száz diák tüntetett két vezetőjük letartóztatása miatt. A helyszínre kivezényelt katonák hang- és könnyfakasztó gránátokat dobtak a tömegre, miután a fiatalok kövekkel hajigálták meg őket.

Szolidáris külföldiek

Eközben Rámalláhban mintegy 350 külföldi tüntetett, hogy kifejezze szolidaritását a palesztinokkal. Az elsősorban Franciaországból és Olaszországból érkezett, globalizációellenes aktivisták a Palesztin Szociális Fórumon vesznek részt. A rendezvénynek a szervezők közlése szerint az a célja, hogy "ráirányítsa a nemzetközi közvélemény figyelmét az emberi jogok megsértésére, amelyet Izrael követ el palesztin területeken". Izrael tizenegy külföldi résztvevőt a minap már a tel-avivi nemzetközi repülőtéren visszafordított hazájába.

Az AFP jelentése szerint Louisa Morgantini, az Európai Parlament (EP) képviselője, az EP palesztin jelentéstevője Rámalláhban adott nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki az izraeli kormány döntése miatt. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió vízumkényszert vezethet be Izraellel szemben, ha a zsidó állam akadályozza az unió lakosainak beutazását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!