Benedek
-5 °C
5 °C

A Kadima nagyobb előnnyel nyert, mint remélték

2006.03.30. 23:25
Az Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök által vezetett centrista párt a szavazatok végleges összesítése után 29 helyet szerzett a kneszetben.

Az izraeli parlamenti választásokon győztes centrista Kadima párt a szavazatok száz százalékának összesítése alapján 29 mandátumhoz jutott - jelentette be a központi választási bizottság csütörtök este.

Az Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök által vezetett Kadima ezzel javított eredményén, mivel a részeredmények alapján 28 mandátumot jósoltak a pártnak.

Az orosz bevándorlókra építő Iszrael Beiteinu (Izrael a Mi Otthonunk) jobboldali párt 11 mandátumot szerzett. A Nemzeti Vallásos Párt-Nemzeti Egység 9, a Nyugdíjasok pártja ugyancsak 7, az Egyesült Judaista Tóra 6, a világi-baloldali Merec 5 mandátummal rendelkezik majd a kneszetben. A három arab listáról összesen 9 jelölt jutott be az izraeli törvényhozásba.

Móse Kacav izraeli államfő vasárnap kezdi meg a tárgyalásokat a parlamentbe jutott pártok vezetőivel. Egyedül a Kadima lehet képes kormányalakításra, mivel több mint 70 képviselőt tudhat maga mögött az optimális koalíció kialakításával.